Kolumna: Sebastjan PlevnjakPrava Amerika

Velikokrat sem zagovornik Slovenije, tako določenih življenjskih možnosti kot predvsem njenih lepot. Marsikdo jih ne ceni in misli, da je drugje precej lepše. Pa je res?

13. 8. 2018

Letos sem za dopust izbral ameriško Kalifornijo. Ne zgolj mesto, ampak več njih, torej nekakšen roadtrip. Tudi zato, da jo doživimo in izkusimo v dobrem in slabem. S tem mislim predvsem velika in bleščeča mesta ter na drugi strani preprosto in prostrano podeželje.

A za takšno doživetje potrebuješ tudi dobro prevozno sredstvo. Del enomesečnega potepanja bom opravil s pristnim ameriškim motociklom, torej Harley-Davidsonom (kolumna je nastajala med potovanjem), del pa seveda z avtomobilom (ki je bil ob temle pisanju že opravljen).

Ko sem razmišljal, kateri bi bil pravi za takšno pot, sem moral na eni strani upoštevati to, da bo dovolj prostora za prtljago (vendarle smo potovali štirje, s prtljago za mesec dni), na drugi strani pa seveda tudi to, da bo avto dovolj udoben za dolgo potovanje. Preprosta rešitev bi lahko bil katerikoli večji oziroma velik avto, a za ameriško izkušnjo se spodobi, da se izbere pravi ameriški avtomobil oziroma njihov najbolje prodajan avtomobil. In ne boste verjeli – to je seveda pickup. Ford F serije je najbolje prodajan ameriški avtomobil že več kot 30 let, še dobrih deset let več pa najbolje prodajan pickup. Glede na pokrajino je logično, da je najbolje prodajan avtomobil tudi v sosednji Kanadi.

Glede na izkušnje in predvsem to, kakšni pickupi se vozijo po slovenskih tleh, bi se marsikomu zdela to precej tvegana poteza. Pri nas večina ljudi misli, da so bolj delovni stroji kot pa osebna prevozna sredstva. Pa seveda že dolgo ni tako, kar lepo dokazuje Fordov Ranger, navsezadnje pa se je v ta razred pred kratkim podal tudi Mercedes-Benz.

A če se vrnem k Fordovemu F 150; po koncu 3.000-kilometrske poti, ko smo iz Las Vegasa krenili proti Velikemu kanjonu in naprej proti nacionalnima parkoma Sequoia in Yosemite ter do San Francisca in se potem ob zahodni obali spustili mimo Big Sura, Santa Barbare, Malibuja in Santa Monice do Los Angelesa, sem bil z izborom zelo zadovoljen. Ford F 150 že dolgo ni več zgolj delovni stroj, ampak povsem spodoben avtomobil, ki je poleg vsega z velikim prtljažnim prostorom še nadpovprečno uporaben.

Hkrati je navdušila tudi Amerika. Predvsem njena pokrajina. Tudi zato, ker je v nekaterih delih tako zelo podobna naši. Nacionalne parke turisti plačujejo, da si jih ogledajo, podobno naravo pa imamo mi doma. Brezplačno.