Kolumna: Sebastjan PlevnjakPrihajajo najlepši dnevi

Pa res prihajajo? Za tekače, kolesarje in predvsem motoriste vsekakor. Smo vozniki osebnih avtomobilov oziroma kateregakoli drugega vozila na štiri ali več koles prav tako pripravljeni na to? Glede na to, da smo se malo razvadili, ko prek zime zgoraj omenjenih na cestah ni bilo?

30. 4. 2019

Moj odgovor je – zagotovo ne! To seveda lahko trdim tako s stališča voznika avtomobila, kolesa in navsezadnje motocikla. Dejstvo je, da se bo od zdaj treba večkrat ustaviti pred prehodom oziroma pred kolesarsko stezo, ko bomo zavijali desno. Še bolj previdni bomo morali biti pri vključevanju na prednostne ceste. Pri tem naj velja, da si vzamemo kakšno sekundo več ter najprej poskusimo ugotoviti, s kakšno hitrostjo se nam kolesar ali predvsem motorist približuje, šele potem se varno vključimo na neprednostno cesto.
Zagotovo tu ne podpiram divjanja in brezobzirne vožnje, a na koncu bo škoda podobna – če voznik avtomobila izsili motorista, ki se je peljal prehitro, ali tistega, ki se je peljal v skladu z omejitvijo hitrosti. Če pa bo motorist peljal precej prehitro in se bo po nesrečnem naključju zaletel v osebni avtomobil, se ne bo končalo slabo samo zanj, ampak tudi za voznika osebnega avtomobila. Tega pa nočemo, mar ne?
In zakaj se spet ponavljam? Zato, ker opozorilo ne škodi, škodi pa vozniška napaka, ki je lahko v tem prijetnem letnem času (pre)hitro usodna. Ponavljam se tudi zato, ker želim opozoriti voznike in zavarovati sebe oziroma vse obzirne motoriste. Vsaka beseda v prid večji varnosti je dobrodošla, pa naj bo zato tudi moja.
In da s(m)o vozniki osebnih in podobnih vozil nepripravljeni, sem na lastni koži na žalost izkusil že letos. Tik preden je speljala z neprednostne ceste na prednostno, me je – vsaj tako sem imel občutek – gospa opazila, a sem se motil. Mirno je zapeljala na cesto, me izsilila oziroma mi vzela prednost. In če kdo misli, da se je potem zaradi tega kaj dosti obremenjevala, se ni, ker je govorila po mobilnem telefonu in svoje napake sploh ni zaznala. Še dobro, da sem jo jaz in z zaviranjem poskrbel, da napake ni čutila.
Torej, pamet v roke oziroma volane v roke, in ne telefonov. Ti bodo počakali. Klic lahko vrnete, življenja pač ne. Dejstvo je, da smo motoristi spet na cesti. Poskrbite, prosim, da bomo na njej tudi ostali. Hvala.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri