Kolumna: Sebastjan PlevnjakRobot, moj prijatelj

Na letošnjem salonu zabavne elektronike (CES) v Las Vegasu sicer ni bilo kakšnega revolucionarnega produkta, ki bo jutri spremenil svet, a to ne pomeni, da je ne bo v bližnji prihodnosti.

11. 2. 2018

Malo ljudi namreč ve, da se je prav na sejmu zabavne elektronike skozi zgodovino rodilo kar nekaj izdelkov in tehnologij, ki so nam spremenili življenje. A več o tem si tako ali tako lahko preberete v reportaži s salona, tu pa bi se osredotočil na precej zanimivo vzporednico, ki se je vlekla skozi celoten salon pri večini razstavljavcev. Na avtomobilski strani je zdaj že jasno, da se vse pomembnejše znamke temeljito in dokončno pripravljajo na svet avtonomnih avtomobilov, ki jih bo poganjala elektrika, vozili pa bodo elektronski možgani. Še bolj zanimivo pa se zdi razmišljanje tistih, ki se ne ukvarjajo neposredno z avtomobilsko industrijo. Ti so namreč svoje moči in razmišljanja usmerili v pametne robote, različne pametne naprave in celo pametna mesta, kar pomeni, da prihaja umetna inteligenca.


Zdaj tako že z gotovostjo lahko trdimo, da se končuje življenje, kot smo ga bili vajeni do zdaj. Prihaja namreč obdobje digitalizacije prav vsega, od avtomobilov, celih mest in seveda ljudi. Vedno bolj bomo povezani v različne elektronske sisteme oziroma oblake, zasebnosti, samostojnih odločitev in individualizacije pa praktično ne bo več.


Hkrati se bliža obdobje, ko bomo za vse več stvari uporabljali robote. Tiste, ki delajo za tekočim trakom, že poznamo, a prihajajo takšni, ki bodo z nami živeli, nam stregli in pomagali. Pa vendar, že velikokrat videno v znanstvenofantastičnih filmih, roboti niso vedno poslušni. Oziroma, tako kot so ubogljivi, so lahko tudi zlobni. Njihovi možgani nimajo prostora za sentimentalnost, sočutje in ljubezen. So le stroji, ki delajo tako, kot jih nekdo programsko usmerja. Ali pa tudi ne. LG je bil ravno na letošnjem salonu dokaz, da gredo lahko stvari kljub neštetim testiranjem, preizkušanjem in preverjanjem narobe. Korejci so pokazali pametnega robota z imenom CLOi, ki naj bi uporabnikom pomagal pri nadzorovanju oziroma upravljanju pametnega doma, a se med tiskovno konferenco, ko bi moral pokazati svoje znanje, z LG-jevim marketinškim direktorjem ni hotel pogovarjati. Blamaža? Katastrofa? Ali pa grožnja?


Če nam je všeč ali ne, je to naša prihodnost. A do trenutka, ko bo denimo Ljubljana postala povsem pametno in z roboti nadzorovano mesto, bo minilo še precej časa. Pogledati kakšen znanstvenofantastični film do takrat pa ne bo odveč. Tudi zato, da izvemo, kaj nas (lahko) čaka.