Rogla 2007

Lani sem prvič nastopil na gorski hitrostni dirki na Rogli – in zmagal. Seveda so avstrijski tekmeci moj uspeh pripisovali prednosti domačega terena, resnica pa je, da sem se prvič po progi zapeljal le dan pred dirko.

20. 6. 2007

Prvi nastop na Rogli leta 2003 mi je preprečil zaplet z licencami AŠ in AMZS (rajši se ne spominjam tega! ), kas­neje pa se dirk nisem udeležil zaradi prekrivanja termina z dirkami avstrijskega prvenstva. V letu 2006 je Rogla vendarle prišla v koledar odprtega avstrijskega prvenstva in je bila (stavim, da ne veste! ) takoj razglašena za najbolj organizirano gorsko dirko sezone 2006!

In v čem je skrivnost meteorskega uspeha te dirke? Delno k temu uspehu pripomoreta odlična konfiguracija proge in še boljša infrastruktura turističnega središča, levji delež pa prispeva velenjski V-Racing z Andrejem Knezom na čelu, ki je že pred leti jasno določil svoje cilje v zvezi s to dirko in je bil pripravljen pogledati tudi čez planke ter se učiti od izkušenejših. Redno sem ga srečeval na dirkah v tujini, na katerih je predstavljal Roglo ter nabiral dragocene izkušnje. Rezultat trdega dela je bil še kako viden lani, ta konec tedna pa se nam obeta nov spektakel, ki počasi prerašča v eno največjih športnih prireditev v Sloveniji.

Več kot 120 dirkačev, med njimi jih 13 dirka s formulo ali prototipom, obljublja ljubiteljem avtomobilskega športa zares veliko adrenalina. Zadovoljni pa bomo tudi dirkači: druga ‘šikana’ je dobila novo asfaltno podlago, ob progi pa je več kot 400 metrov novih dvojnih in trojnih ograj.

Rogla 2007 bo tudi zame velik izziv. Želim si znova zmagati, ravno tako pa me mika popraviti rekord proge, ki sem ga lani zgrešil za pičli dve desetinki sekunde. Vem, kako hitro sem bom peljal in katere čase bom dosegal – vendar si tega ne upam javno povedati! Vraževerje? Sploh ne, tako kot ne vstopam v formulo vedno z leve strani in si ne natikam vedno najprej desne rokavice! No ja, racionalnost ni nujno dirkaška vrlina.

Vladimir Stankovič DD (dirkačev dnevnik)