Smola, tragedija in zmaga

Včasih je en sam dan dovolj. Za razočaranje, jezo, upanje, bolečino, zmago … in včasih je en sam dan preveč!

Vladimir Stankovič (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
29. 8. 2010

Lahko pa se vse skupaj začne s popolnoma napačnim občutkom. Pred sobotnimi treningi v Lučinah sem bil poln samozaupanja. Veselil sem se tesnega obračuna z dvema izjemno močnima konkurentoma, Waldyjem in Krajčijem, ter niti za hip nisem podvomil, da se bom povzpel na zmagovalno stopničko.

A že najhitrejši čas prvega treninga me ni posebno razveselil, ker je motor nekaj sto metrov pred ciljem le s težko muko premikal mojo formulo. Okvara bencinske črpalke je pomenila konec treningov, šele pozno zvečer pa nam je uspelo odpraviti napako. Mojega začetnega optimizma ni odplavil niti jutranji dež, ko sem na suhi stezi z dežnimi gumami pripeljal v cilj prve vožnje z več kot sedmimi sekundami zaostanka, pa sem se počasi začel poslavljati od zmage.

Kako mi je uspelo priti do cilja druge vožnje, še zdaj ne vem. Le nekaj minut pred startom sem izvedel za tragično nesrečo v Švici. Lionel Regal, eden izmed najboljših gorskih dirkačev vseh časov, je umrl! ! ! Skril sem se pod čelado in stisnil plin. Saj vendar ne more biti res! Pričakovali smo ga v Bistrici, zelo se je veselil krajših počitnic v Portorožu …

Odpeljati tretjo vožnjo v Lučinah je bilo še težje. Brez koncentracije, brez pravega občutka za čas in celo prostor (oplazil sem gume ob stezi, zamešal dve kombinaciji ovinkov) sem se le privlekel do cilja. Čas je bil skoraj enak tistemu iz prve vožnje pa še zmagal sem.

Regala ne bo v Bistrici. Umrl je dostojno, v svojem dirkalniku, ki ga je pripeljal do velikih zmag. Zapustil nam je veliko izzivov, svoje rekorde, ki jih bomo še dolgo lovili, in srčnost pravega dirkača, ki je tudi po smrti očeta v dirkalniku formule 3000 vztrajal in dokazal, da je največji.

Ne, letos v Bistrici ne bo Lionela, ne bo tudi Dušana Djaniša … Stiskal bom plin z vso močjo in zmagal – zanju, za njuno dirkaško zapuščino, ki bo še naprej živela v meni!

P. S.: Letošnja dirka v Ilirski Bistrici bo pravi dirkaški spektakel. Več kot 150 dirkačev bo postavljalo nove mejnike na stezi do Šembij, sam pa želim le eno – zmago! Tudi Lionel mi bo pomagal do nje. Le nekaj dni pred nesrečo mi je poslal nekaj dragocenih podatkov o nastavitvah dirkalnika. Merci, Lio!

Vladimir Stankovič DD (dirkačev dnevnik)