Tudi zvezde padajo!

Mladi španski dirkač Ander Vilarino je zablestel na nebu evropskega gorskega avtomobilizma kot prava, velika zvezda. Na hribu se je pojavil leta 2004 z izvrstnim pedigrejem - je namreč sin večkratnega evropskega prvaka - ter nemudoma opozoril na svoj izjemen talent. Stari mački smo v njem že videli prvaka stare celine (šele od leta 2006 so v skupno točkovanje evropskega prvenstva vključene tudi formule do 3.000 ccm).

25. 10. 2007

Prvi trening prve evropske dirke leta 2006 pa je začasno ustavil Anderjevo kariero. Imel je grozljivo nesrečo in lahko je hvaležen svoji srečni zvezdi, da jo je odnesel le z zlomljeno nogo.

Po enoletnem premoru se je Vilarino vrnil za volan bolida in le v Sloveniji smo bili priče njegovemu edinemu porazu. Do naslova prvaka Evrope se je dobesedno sprehodil in vsem nam naložil težko breme in še težjo nalogo – dohiteti in prehiteti ga!

Tudi sam sem veliko analiziral njegovo dirkanje in iskal načine, kako se naj približam izjemnim časom in rekordom, ki jih je dosegal skorajda na vsaki progi. Veliko sva se pogovarjala in uspelo mi je ustvariti celotno sliko njegovega zmagovalnega paketa. Svojo zgodbo je, seveda, začel že v kartingu, nadaljeval jo je v manjših formulah, na krožnih stezah pa jo je končal v Nissanovem trilitrskem pokalu. Precej premožen oče ga je potem posedel v vrhunsko pripravljen bolid formule 3000 in poslal na hrib. Zagotovil mu je tudi vsaj pet tisoč testnih kilometrov vsako leto – in prvak je bil rojen! Kljub idealnim pogojem in vrhunskemu dirkalnemu materialu nikakor ne smemo podcenjevati njegov nesporni dirkaški talent, brez katerega ne bi mogel posegati po rekordnih znamkah, ter vročo špansko kri, ki ga je gnala v brezkompromisne vožnje. Žal preveč brezkompromisne!

Že letos je v Ilirski Bistrici je (ponovno! ) pretiraval na prvem treningu, huda nesreča na nepomembni dirki regijskega španskega prvenstva, v kateri si je spet zlomil nogo, bo, kot kaže, prekinila njegovo kariero v gorskih dirkah. Francoski dirkač Lionel Regal je agresivnost Vilarinove vožnje na gorskih progah primerjal z dirkanjem na dirkališčih, sam pa sem mnenja, da je neustrašnost posledica nezrelosti in da lahko šele premagovanje strahu pripelje do dolgoročnih uspehov ter do podobe resnično velikega dirkača.

Vsekakor obžalujem Andrejevo nesrečo in upam, da ne bo zares pomenila konca njegove kariere. Kot dirkač tudi ne želim, da se neporažen umakne iz našega cirkusa. Želim ga premagati na progi!

Kruta resnica je, da tudi zvezde padajo! Višje so, bolj boleč je padec.

Vladimir Stankovič DD (dirkačev dnevnik)