V ponos Slovenije

Po svoje reli voznikom zavidam svetovno prvenstvo. Zbereš nekaj denarja, se prijaviš na dirko, se dvakrat zapelješ po stezi in že si na svetovnem prvenstvu!

15. 2. 2007

Dirkači v preostalih panogah nimamo te sreče – poleg formule 1 je svetovno prvenstvo razpisano le še za turne avtomobile (WTCC). Seveda se šalim! WRC in PWRC sta vrhunski prvenstvi, za kateri je potrebno veliko več kot zbrati ’nekaj’ denarja in se nekajkrat zapeljati po ’brzincih’.

Ko sva se lani po Rallyju Monte Carlo pogovarjala z Andrejem Jerebom, sem mu ’pametno’ svetoval, naj glede na njegova ne več tako rosno mlada dirkaška leta in splošne razmere v domačem avtošportu zagrabi priložnost in še ujame zadnji vlak. Debata se je bolj kot v svetovalno razvila v gostilniško in končala sva jo tako, da sva se zjokala drug drugemu, kako sva uboga, nepriznana dirkača brez prave priložnosti dokazati se na svetovni ravni.

Andrej je demantiral samega sebe že lani z nastopom na Rallyju Acropolis, sam pa sem se podal na evropski gorski vrh.

Letos pa se je Andreju končno odprlo. Zagotovljeni trije nastopi na relijih svetovnega prvenstva so uresničitev njegovih dirkaških sanj in bodo nedvomno vplivali tudi na splošni razvoj ter popularizacijo slovenskega avtošporta. K temu bo vsekakor pripomogla izjemna profesionalnost Jerebove ekipe. Prijetno sem bil presenečen nad množičnim odzivom slovenskih medijev, ki so se udeležili vrhunsko organizirane tiskovne konference. Seveda je zanje poskrbel odlično pripravljen piarovski oddelek, ki ga znova vodi vedno boljši Gregor Pavšič.

Če se vam morda ta trenutek plete po mislih nekaj kot: »Ni težav, kadar je dovolj denarja! «, vam lahko le vljudno povem, da bodite rajši tiho in ne nakladajte neumnosti! Še zdaleč ni vse v denarju in žal poznam veliko takšnih, ki bi finančno zmogli, a preprosto – ne znajo!

Zato pa zna biti veliko Slovencev izjemno pametnih in pregovorno nevoščljivih. Tudi če bi Slovenec postal svetovni prvak, bi se našli tisti, ki bi ga z veseljem popljuvali. Ali drugače: hvala bogu, da Schumi ni Slovenec – ne vem, kako bi preživeli z zvezdnikom med nami. No, moral bi se preseliti v Švico.

Kakorkoli že in ob vseh nevoščljivih izbruhih sem ponosen, da bo Slovenija imela svojega predstavnika v svetovnem prvenstvu. Rezultat? Tokrat res ni pomemben. Če pa bo Jerebu prihodnje leto uspelo sestaviti skupaj celotno prvenstvo, se bomo začeli pogovarjati tudi o rezultatih. Morda celo v WRC-ju.

P. S.

Moj ’karting fitnes’ v ljubljanskem Roll Baru v BTC-ju postaja vse zabavnejši. Že mi je uspelo postaviti nov rekord steze in se naučiti nekaj trikov. Kar pa je najpomembnejše - roke prav prijetno trpijo!

Vladimir Stankovič, DD (Dirkačev Dnevnik)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri