Vinko Kernc: Policija na stavki, mi pa živi

Iz dneva v dan je nekaj slabše na tem prostoru pod Alpami. Če je res, in ni razloga, da ne bi verjeli, da naši policisti delajo za dobrih 600 evrov na mesec, imajo tudi mojo moralno podporo za svojo stavko. Ker je varčevanje na tak način, kot ga doživljamo te dni, vsaj moralno oporečno, če že ne pesek v oči.

24. 5. 2012

Je pa tale stavka policije prinesla tudi nekaj dokazov, ki jih sicer ni mogoče dobiti v vsakdanjem življenju.

Pravijo namreč, da bodo prometni policisti s stavko prizadeli državo predvsem zato, ker bodo zaradi nenastopanja na sceni v državno blagajno prinesli ogromno manj denarja. To verjetno državo res boli.

Zdaj se pa spomnimo strašnih laži oblasti vseh barv – da so (nenormalno visoke) kazni vzgojne ter da s tem izboljšujejo varnost naših državljanov, ki jih ima oblast menda neverjetno rada.

Zato se vprašam: KJE PA JE PAROLA, DA BO ZDAJ ZARADI NEKAZNOVANJA VEČ NAŠIH DRŽAVLJANOV UMRLO NA CESTAH? A zdaj pa nenadoma cestna varnost ni več pomembna?

Ne bojte se. Če nič drugega, bo tale stavka pokazala, da državi ni mar za državljane zaradi drugega kot za polnjenje blagajne skozi vse možne 'inpute', kot se politika rada strokovno izrazi. Za to dam roko v ogenj. Ko se zadeva malce poleže in umiri, pa povprašajmo statistike, koliko ljudi je umrlo na cestah v času stavke.

Sledila bo preprosta primerjava. Na primer koliko je bilo smrtnih žrtev na cestah v istem obdobju lani. Če pri tem ne bomo šteli motociklistov (ki zaradi specifičnosti ne dajejo prave slike), bo najbrž primerjava resnično umestna.

In če imam prav, torej da nekaznovalno obdobje ni prineslo manjše varnosti, kaj bomo potem naredili? Bomo metali vlade po vrsti, dokler se ena ne bo streznila in te represije ukinila z demokratične scene?

Sem pa v času stavke opazil, da so naši prometni policisti počeli natanko tisto, kar bi – tudi oziroma predvsem zaradi varnosti – morali ves čas: ustavljali in opozarjali. Brez kazni. Temu pa se – seveda izključno s prometnega stališča – reče trezna demokracija.

Ampak kakor se ljudje pustimo raztegovati, te tako in tako nikoli ne bo.