Vinko Kernc: Za začetek je v redu

Nekdo je na hitro prepolovil nekatere prometne kazni. Okej, glede na stanje, v katerem smo trenutno, je za začetek to v redu, saj razumemo, da ima vlada polne roke dela z reševanjem Slovenije iz gospodarske krize. Se pravi, da se ukvarja s precej večjimi problemi, kot je prometna kazenska politika.

7. 6. 2012

Seveda pa pri tem ne sme ostati. Navsezadnje ima vsak resor svoje strokovnjake, ki delujejo na svojem področju, kar pomeni, da tisti, ki rešujejo probleme na področju prometa, ne rešujejo problemov na področju brezposelnosti, gospodarske rasti in podobno. Torej imamo nekaj ljudi, ki jim je prometna kaznovalna politika osnovna zadolžitev in zaradi katere prejemajo od nas plačo.

Skoraj si upam trditi, da je prejšnja vlada potegnila krajši konec tudi zaradi nepriljubljenosti, ki si jo je nakopala s strogo kaznovalno politiko. Žal se premalo zavedamo dveh dejstev. Prvič, da vlada ni neki imaginaren pojem in še manj skupina nadljudi, ki pase ovce, jih striže in molze, ampak so iz naroda demokratično izbrani ljudje, ki jih plačujemo zato, da nam služijo tako, kot mi želimo. In teh kazni zagotovo nismo želeli. In drugič, da je treba, če je že treba kaznovati, izdelati smiselno lestvico kaznovanja, še prej pa dober sistem opozarjanja. To pa tudi po tem predlogu še ni.

Ne divjaj, ker se ti lahko kaj zgodi. To, vsaj upam, dolgo prigovarjajo starši, in če se tega od njih nismo naučili, se gotovo ne bomo od kaznovalne politike. Zatorej je pričakovanje, da se bo zaradi (na primer) podvojenih kazni za prekoračitev hitrosti prepolovilo število smrtnih žrtev na cestah, nesmiselno. Očitno so tudi najpreprostejši ljudje to razumeli, strokovnjaki, ki so sprejemali ta zakon, pa so najbrž uporabili metodo končnih elementov in zapleteno statistično obdelavo nekih podatkov, da so prišli do tako primitivnega zaključka, za katerega so dajali vtis, kot da mu sami verjamejo.

Prometna varnost se dviguje na popolnoma druge načine, a nobeden od teh, kot kaže, vladajočim ne diši. Ali so predragi in prezapleteni ali pa ne prinesejo dovolj denarja v blagajno. Najpreprosteje je torej povečati kazni pod pretvezo, da nas imajo radi žive, v resnici nas imajo pa radi žive zato, da polnimo blagajno. A vsakič, ko tako razmišljate, se spomnite, da imamo načelno vajeti v svojih rokah, le da smo očitno preveč leni, da bi kaj ukrenili.

Vinko Kernc