Vladimir Stankovič: 2014 – R. I. P. formula 1??

Do formule ena kot kraljice avto-motošporta in športa na splošno sem bil vedno prizanesljiv. Prva, edina in največja, stara dama ima tu pa tam pravico tudi do kakšnega spodrsljaja. Tokrat je pod taktirko avtokratskega, samovšečnega Francoza vse skupaj šlo predaleč. R. I . P. F1?

21. 5. 2014

Še pred začetkom letošnje sezone sem bil pripravljen sprejeti motorni 'downsizing', celo verjel sem, da bo zvok motorja, ki, mimogrede, spada v sfero emotivno-iracionalnega dojemanja, sprejemljiv. Pa ni! Prav tako kot ni in ne more biti zanemarljivo zgoraj omenjeno emotivno-iracionalno dojemanje tega športa: grmenje, ki ti požene kri po žilah, ki strese tla in je zaščitni znak najhitrejših dirkalnikov na svetu – to je prava formula 1!

Če se, pod predpostavko, da se bomo prej ali slej navadili na nov, zamolkel zvok, vrnemo v sfero racionalnega, je vse skupaj videti še slabše. Vztrajanje pri hibridni tehnologiji, ki nima prihodnosti v avtomobilski industriji, za lase privlečene okoljevarstvene floskule (za 22 dirkalnikov v vsem nam znanem vesolju!!), varčevanje z gorivom, bizarne igrice z gumami, gromozanska teža dirkalnikov in grozljivo hujšanje dirkačev – groteska nad groteskami!

Na žalost to še ni vse. Občuten osip priljubljenosti formule ena povzročajo vedno bolj zapletena pravila, ki jih povprečen gledalec preprosto ne želi spremljati, ker ga ne zanimajo kazenske točke in debilne kazni ob vsakem dotiku ali nekoliko bolj atraktivnem prehitevanju.

Po petih letošnjih dirkah, ki so bile bolj ali manj popoln dolgčas, se precej zaskrbljen sprašujem, kam bo vse skupaj pripeljalo sodobno formulo 1. Ali bo odhajajoči Bernie imel še toliko moči, da odstrani francoskega škodljivca, in ali se bo lahko kraljica pobrala ter vrnila na piedestal, ki je bil tako bleščeč še pred letom dni?

Medtem pa bo drugorazredno italijansko-špansko prvenstvo (MotoGP) še naprej pobiralo smetano pri 'tehnično nerazgledanih' ljubiteljih adrenalina in pravega dirkanja. Razen če ne bodo tudi tam uvedli kazenskih točk in visokih kazni za vsako prehitevanje ...