Vladimir Stankovič: Dirkalni kilometri

Za to, da sem na 'slabem' glasu kot nergač in 'jokica', sem sam kriv. Za to, da ob vsem mojem jokanju, pritoževanju in sklicevanju na prirojeno smolo vsaka samokritika ostane neopažena, pa je kriva človeška narava – tisti kanček nevoščljivosti, ki ga (bolj ali manj) globoko v sebi skriva vsak izmed nas.

20. 12. 2012

Zaradi tiste naravne, razumljive in pričakovane reakcije sem se že zdavnaj odločil, da se izogibam izgovorom. Končno ima tudi nesreča svoje korenine globoko v polju subjektivnega, tam, kjer še lahko vplivamo na njeno rojstvo in nadaljnji razvoj. Z drugimi besedami, vsako dejanje ima posledice – in izgovori pogorijo na celi črti.

Tudi dolgi uvodi imajo svoj namen. Ta vam želi sporočiti, da kratka razlaga pomena dirkalnih kilometrov, ki sledi, nikakor ni izgovor. Vem, da ste že dojeli, tako kot vem, da bo malokdo to želel tudi sprejeti.

No, dirkalni kilometri. Zakaj so tako pomembni? Preprosto zato, ker tudi v dirkanju pot do vrhunskih rezultatov temelji na 10 odstotkih nadarjenosti in 90 odstotkih dela. Preprosteje ne more biti! Vam dokažem na primeru? Okej, recimo Bistrica, ki jo vsi poznate. Prva šikana. Točka zaviranja na 70 metrih. Hitrost tik pred zaviranjem 232 km/h. Hitrost skozi šikano 110 km/h. Prvi trening: zaviram na 120 metrih. Vse okej. Drugi trening na 100 metrih. Vse okej. Dirka. 70 metrov! Kolesa so na meji blokiranja, dirkalnik na meji zdrsa, vsak milimeter na vhodni liniji v šikano je pomemben. Pelješ se po rezilu noža – lahko si prepočasen, lahko se razbiješ. Velja samo tisto vmes! In tako enkrat, dvakrat, desetkrat, stokrat ... Stoprvič bo idealno, zmagovalno, sapo jemajoče. Vsakič pa je drugače, vsakič je nov izziv!

Povrhu pa je dirkalnik kot obleka. Nova vas še nekoliko utesnjuje, jo čutite kot breme. Vsakič ko jo znova oblečete, se vam bolj prilega, na koncu postane naravni del vas. In lahko počnete, kar želite, kar vam 10 odstotkov nadarjenosti dovoli (delo pa sem vedno sovražil!).

Toliko o pomenu dirkalnih kilometrov. Pa če vam je všeč ali ne.