Vladimir Stankovič: FIA HC Masters

Dramaturski lok premiere gorskega spektakla v Luksemburgu je bil osupljiv – vrhunska zasedba je brezhibno odigrala svoje vloge ter, v velikem stilu, od mirnega in predvidljivega začetka preko nekaj akcijskih vložkov vse skupaj zaključila z razburljivim in nepričakovanim razpletom!

18. 10. 2014

Gorska dirka »vseh gorskih dirk«, prvi in »zgodovinski« FIA Masters je bil za Slovenijo manj pomemben od drugorazredne italijanske dirke, ki se je isti vikend točkovala za državno prvenstvo! Z izjemo Patrika Zajelšnika, ki je zasedel solidno 13. mesto, nismo imeli drugih posameznih predstavnikov, da o »nemogoči misiji« ekipnega nastopa niti ne govorim! Medtem ko so Avstrijci, Italijani, Francozi in ostali s ponosom pripravljali svoje nacionalne ekipe ter se zelo resno pripravljali za Masters, nam kaj takega ni niti prišlo na misel.

No, meni je! Večkrat. Tudi želel sem si tega nastopa (morda bolj kot bi smel), a še ena moreča sezona v sposojenih dirkalnikih mi tega, preprosto, ni dovolila. Zamuditi priložnost neposrednega obračuna z zares najboljšimi dirkači iz cele Evrope - vključno z Anglijo, Irsko in celo Malto – je nekaj, kar bom še dolgo obžaloval. Vsaj do naslednjega Mastersa!

Če prvi FIA Masters ni postregel s presenečenjem v nacionalni konkurenci, zmagali so Italijani pred Švicarji, Avstrijci in Čehi, je bil razplet v posamezni konkurenci v slogu akcijskih trilerjev! Po vodstvu v prvi vožnji je glavni favorit za zmago, Simone Faggioli, zdrsnil na peto mesto in tam tudi ostal po prekinitvi dirke zaradi dežja. Na najvišjo stopničko je tako stopil Francoz Nicolas Schatz, nepričakovano drugi je bil Anglež Scott Moran, tretje mesto pa je šlo v roke Švicarja Erica Bergueranda. Še ko sem pisal prejšnjo kolumno si nisem predstavljal, da bi lahko kdo premagal Simonea, kaj šele, da bi bil na Mastersu zgolj 5.!

Izvrstna organizacija dirke, spremljevalni programi, odlična medijska pokritost (razen v Sloveniji) in velik obisk gledalcev so podobo 1. FIA Mastersa naredili popolno! Tako popolno, da ne morem nehati obžalovati, da Slovenije tam ni bilo!

Na srečo, obžalovanje dokaj hitro spreobrnem v odločnost, odločnost v trmo! Naslednje leto bom na štartu Mastersa! Naredil bom vse kar je v moji moči, da ne bi bil sam, temveč tudi kot del slovenske nacionalne ekipe, ki bo enakovreden tekmec Italijanom, Francozom in vsem ostalim!

Rezultati