Vladimir Stankovič: Novosti 2014

Čeprav smo, vsaj ko gre za gorske dirke, še daleč od začetka sezone, je prvi paket novosti za leto 2014 že na mizi.

30. 12. 2013

Znano je prvo prizorišče FIA HC Mastersa, združena sta evropski pokal in challenge, slaba novica s te strani Alp pa je, da Avstrijci ne bodo več hodili v Slovenijo s svojim državnim prvenstvom.

Ampak začnimo po vrsti. Največja, najpomembnejša novost je nedvomno FIA Hill Climb Masters, s katerim je svetovna krovna organizacija nakazala, da bo morda mačehovski odnos do ene izmed najatraktivnejših in najbolj perspektivnih panog avtomobilskega dirkanja prerasel v kaj več. Prvo prizorišče Mastersa bo 11. in 12. oktobra v Eschdorfu v Luksemburgu, ki bo na svoji le 1,8 kilometra dolgi stezi gostil prvih 12 uvrščenih z evropskega prvenstva in pokala, prvouvrščene trojice s conskih prvenstev, najboljše z nacionalnih prvenstev (po pet iz vsake kategorije in po trije iz vsake skupine) ter najboljše dirkačice in mlade voznike. Tako bomo prihodnjo jesen, prvič v zgodovini gorskega dirkanja, dobili 'šampiona šampionov' ter zmagovalca v pokalu narodov. Priznam, se mi že cedijo sline.

Druga dobra novica je združitev Pokala in Challengea. Prvi je bil do zdaj razpisan le za dirkalnike skupine E1, novi evropski pokal pa bo imel tri divizije in bo precej bolj zanimiv, kot je bil.

Zdaj pa k slabim novicam. Po dolgih letih Slovenija prvič ne bo gostila nobene dirke avstrijskega državnega prvenstva. V zlatih časih so Avstrijci hodili na svoje državno prvenstvo v Slovenijo dva- ali trikrat letno, potem pa so se začeli usmerjati v Italijo. Ta hip pravih razlogov za to ne poznam (izvedel bom v kratkem), nikakor pa mi to ni všeč in prepričan sem, da je to velika izguba tudi za naše gorsko dirkanje – za organizatorje, gledalce in tudi dirkače, ki bodo prikrajšani za močno konkurenco v skoraj vseh tekmovalnih razredih. Skratka, zares alarmantna novica, ki bi morala biti predmet temeljite analize naše krovne zveze in vsakega posameznega organizatorja dirk v Sloveniji.

Vseeno bom to kolumno končal z dobro novico. Tudi v prihodnjem letu ostaja pokal Slovenija-Trivento s tremi dirkami v Italiji in tremi v Sloveniji. Pa še to: malokatera, če sploh katera država se lahko pohvali, da so vse njene dirke del mednarodnih prvenstev! Ilirska Bistrica gosti evropsko prvenstvo, Gorjanci in Lučine evropski pokal ... Res je tudi, da ima le malokatera država samo tri dirke na domačih tleh. Toda kaj hočemo, nihče ni popoln.