Vladimir Stankovič: Otroški vrtec

Avtomobilski šport je pogosto otroški vrtec. V najslabšem možnem (prenesenem) pomenu! Ko pa se gruča razvajenih, zlobnih in čustveno pohabljenih otrok začne igrati z resnimi zadevami, hudič vzame šalo. Na žalost Slovenija kot otroški vrtec niti malo ne zaostaja za svetovnim vrhom.

4. 1. 2015

Ta 'vrh', ki ga uteleša dvojica FIA-Ecclestone, z vsakim ukrepom tone globlje v blato. V formuli 1 bodo, tudi dobesedno, odprli otroški vrtec za 17-letno mularijo, ki ne glede na vse zdresirane vozniške spretnosti mentalno ne sodi na najvišji nivo avtomobilskega dirkanja. Istočasno so pognali stroške v vrtoglave višave, krivična razporeditev denarja in tudi globalno omejena sponzorska sredstva pa so (in še bodo) pognala v bankrot manjša moštva. Kakorkoli se slišalo slovenceljsko, je čista resnica: ni dirkača, ki je dejansko vreden 30 milijonov, kolikor je Alonso iztržil pri McLarnu! Po drugi strani pa je Ricciardo, tretji na svetu v letu 2014 in edini nemercedesovski zmagovalec, zaslužil komaj milijonček. Če to ni huje kot otroški vrtec!

Na nižjih stopničkah FIA ravno tako srečujemo pametne glavice: v svetovnem reli prvenstvu že dolgo ni prostora za zasebna moštva, dominira peščica tovarniških dirkalnikov, potihoma pa so zatrli IRC in vse druge poskuse pocenitve prvenstva, ki bi moralo biti poligon produkcijskih vozil.

Biserov ne manjka tudi na gorskih dirkah (še vedno smo pri FIA). Po izjemno uspešnem gorskem Mastersu, ki je bil sprejet z ogromnim navdušenjem, se je nekdo spomnil, da bo odslej bienalni!! Nič drugega kot kretenizem!

Če gremo še nekaj stopničk niže in se ustavimo pri AŠ2005, bi lahko le želeli, da bi zaključna prireditev bila ne le bienalna, ampak trienalna (ali še bolj poredko). Ker pa je prireditev analna, pardon anualna, smo priče otroškemu vrtcu prav vsako leto. In ne daj, da se zgodi, da si avtomobilist leta v Sloveniji! Če si relist, te sovražijo tisti relisti iz nasprotnega tabora, če si hribaš, te sovražijo relisti (vsi + njihovi pristaši). Pistaši kot izumirajoča in avtokrosisti kot izumrla vrsta pa niti ne upajo več in ne sovražijo v svojem obupu.

Ko olje na ogenj prilije še AŠ2005 s svojo pregovorno togo in površno komunikacijo ‒ letos so uspeli zakuhati zmedo v le nekaj stavkih, opisih dosežkov posameznih kandidatov za voznika leta, in s svojo nenatančnostjo še dodatno provocirali otroški vrtec ‒ potem lahko prešerne volje zakorakamo v novo leto, ki bo, seveda, mnogo, mnogo boljše.