Vladimir Stankovič: Vrnitev v formulo

Petrolovi P-ji iz prejšnje kolumne so presneto nalezljivi, premišljevanje na P pa me obseda že precej dlje časa. Od konca prejšnje sezone.

23. 4. 2013

Torej P kot Prototip, kot Prihodnost gorskega dirkanja na najvišji ravni in kot Predraga tovarniška Osella ... Poiskati je bilo treba cenejšo pot. Našel sem jo v Angliji, pod okriljem butične tovarne športnih prototipov, za uspešno realizacijo pa je bila ta dooolga zima le nekoliko prekratka. Nič hudega! Zdaj ko vem, v katero smer se moram obrniti, bo lažje ubrati pravo pot.

Medtem pa nazaj med odprta kolesa! Naravnost v dirkalnik, ki ga bo zame pripravljal češki tim tudi pri nas dobro znanega Milana Svobode. Gre za hibrid med formulo 3 in formulo 3000, ki je tudi po zmogljivostih med tema dvema kategorijama. Pohvali se z izjemno majhno težo in odlično vodljivostjo, a žal tudi s pomanjkanjem nekaj 'konjev', kar bo zlasti opazno na hitrih in odprtih stezah. Vendar je kljub temu zmožen zmage v svojem razredu in se spogleduje s stopničkami skupne uvrstitve na evropskem prvenstvu. Seveda pričakujem tudi nekaj prvih mest v splošni uvrstitvi, še posebno pa se veselim domačih nastopov, ki sem jih zelo pogrešal lani.

Vse skupaj se bo začelo kje drugje kot v avstrijskem Rechbergu že čez nekaj dni. Te dirke se vedno neznansko veselim, ne le zato ker je prva v sezoni, temveč tudi zato ker je hitra, tehnična, zahtevna, na trenutke strašljiva ... Točno takšna, kot mora biti vrhunska gorska dirka!

Konkurenca v Rechbergu bo strašanska. V tovarniško Osello PA30 je presedlal Fausto Bormolini, ob Faggioliju v FA30 bo Miloš Beneš ter Švicarja Steiner in Volluz, v dirkalniku GP2 bo nastopal Luksemburžan David Hauser, da vseh drugih starih znancev v formulah 3000 niti ne naštevam. Vsekakor se nam obeta ena izmed najmočnejših sezon evropskega prvenstva, zato bi bila velika škoda, če bi iz letošnjega koledarja izpadla Ilirska Bistrica.

O dirki v Ilirski Bistrici več v eni izmed prihodnjih kolumn, nepreverjena informacija, ki jo imam ta hip, je, da bo na sporedu 1. septembra, in ne 15. junija.

Bolje pozno kot nikoli!