Ne boste verjeli, kaj imata skupnega Josip Broz Tito in Jack Nicholson? Imata. En model te znamke ju je posebaj očaral ...

15. 3. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Svojčas je veljal za 'najdražji avtomobil na svetu'. Veste, za kateri avtomobil gre? 

Včasih so ga s ponosom vozila najbolj sloveča imena iz sveta zabave in politike. Poleg Jacka Nicholsona tudi Hugh Hefner, Elizabeth Taylor, celo Elvis Presley in John Lennon.

Mercedes-Benz 600 W100 pa je imel tudi manj priljubljene lastnike, od kralja kolumbijskega kartela Pabla Escobarja do vodje rdečih kmetov Pola Pota. In med ponosnimi lastniki je bil tudi Josip Broz Tito (z zelo redko verzijo). Kakorkoli - vsak, ki je želel biti nekdo, in to pokazati širšemu svetu, je tisti čas imel v lasti vsaj enega Mercedesa 600 W100.

Profimedia

Vozilo je imelo neverjetno zapleten hidravlični sistem, ki je vplival tudi na visoko prodajno ceno avtomobila. Jekleni okvir, teža in velikost sta bili razlog za to, da je vozilo potrebovalo precej močnejši motor, kot so bili tisti čas vgrajeni v Mercedesova vozila.

Nemci so za ta namen vanj vgradili 6,3-litrski V8, z enojno v vsaki glavi nameščeno odmično gredjo in Boschevim mehanskim vbrizgom goriva. Iz motorja so tako dobili 186 kW (250 konjskih moči) in 371 njutonmetrov navora.

Na voljo v dveh različicah

Pri Mercedesu so trgu ponudili dve različici – vozilo z medosno razdaljo 320 cm (SWB) in tistega s skoraj 390-centimetrsko medosno razdaljo (LWB). Obe različici pa sta bili namenjeni premožnim, ki so brez težav za avtomobil odšteli tudi šestmestne vsote.

Poleg dodatnih dveh sedežev, po katerih sta se različici razlikovali, je bila ena bolj opaznih razlik tudi opcijska mehka streha znana kot 'landaulet' (z dvema dolžinama platnene strehe), na voljo je bila tudi limuzina s šestimi vrati (v redkih primerih tudi landaulet).

Avtomobil je bil izdelan v le 2677 primerkih in je bil v primerjavi z drugimi vozili, ki so tisti čas vozila po evropskih cestah, skoraj kot vesoljska ladja.

Nicholson ga ni mogel prehvaliti

Kot omenjeno si je svojega omislil tudi sloviti hollywoodski igralec Jack Nicholson, ki se kar 30 let ni mogel posloviti od ikoničnega avtomobila. Kot je omenil v enem intervjujev, gre po njegovem mnenju za najboljši potovalni avtomobil vseh časov.

Novo na Metroplay: BMW X6 M60 - Magnet za poglede in zavistneže