Kako je to mogoče? Ta znani igralec je parkiral svojega Rolls-Roycea v parkirni garaži, nato pa kar za 25 let pozabil nanj

2. 7. 2024 | Nika Arsovski
Deli

To je ena od tistih pivskih zgodb, ki bi jo vnukom raje zamolčal.

Včasih pozabite, kam ste pospravili avtomobilske ključe, spet drugič vam morda iz glave uide, kje točno ste parkirali avtomobil. Zgodba igralca Richarda Harrisa pa je še bolj neverjetna. Menite, da zanj še niste slišali? Motite se. Gre za igralca, ki je v prvih dveh filmih o Harryju Potterju upodobil profesorja Dumbledorja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by History of Cinema (@historyofcinema)

Skratka, Harris je svoj čas veljal za najbolj obetavnega igralca svoje generacije. A kmalu ga je zaneslo zvezdniško življenje in rad se je predajal pijančevanju ter bil pogosto vpleten v pretepe. Prav zato se ga je prijel sloves razuzdanosti, za katerega se je sicer na stara leta nekoliko odkupil, a v 60. in 70. letih, na vrhuncu slave, je bil le redkokdaj trezen. Pogosteje kot kruh je užival alkohol, pijača in celo kokain pa sta ga tako zasvojila, da večkrat ni vedel, kje je in kako je tja sploh prišel.

V garaži pozabil Rolls-Roycea

V tem kontekstu verjetno ni tako presenetljivo, da bi pozabil, da je dobil nov avto. Bolj osupljivo pa je, da ga je parkiral v podzemni garaži in naj pozabil kar za naslednjih 25 let. Da je lastnik avtomobila, se je spomnil šele po naključju, a računi so se medtem kopičili.

Gre za Rolls-Roycea Phantoma, ki si ga je igralec omislil po uspehu v drami The Heroes of Telemark, v kateri je zaigral ob boku Kirka Douglasa. Ko je neke noči pijančeval v New Yorku, je avtomobil parkiral v podzemni garaži in nanj pozabil za polnih 25 let. V teh letih je njegovo premoženje počasi skopnelo, kar ob burnem življenjskem slogu ne preseneča, zaradi česar se je Harris preselil nazaj v Veliko Britanijo.

Profimedia

Na avto se je 'spomnil' povsem po naključju, ko je naletel na fotografijo, na kateri se naslanja na Phantoma. Da bi ga našel, je poklical obe bivši soprogi, a se nobeni ni sanjalo, kje bi ga pustil. Njegov knjigovodja je končno rešil uganko in potrdil, da je avto na njegovo ime in, kar je še huje, da se je v podzemni garaži nabralo za malo morje neplačanih računov. Po nekaterih podatkih je bilo teh za 92.000 dolarjev, spet drugi viri pa omenjajo celo številko 543.000 dolarjev.

Usoda Rolls-Roycea

Ni sicer povsem jasno, kaj se je z avtomobilom zgodilo. Nekateri trdijo, da je še pred svojo smrtjo igralec poslal po avtomobil in ga na Otoku zgledno obnovil, spet drugi pa so prepričani, da je nanj pozabil vse do smrti ter da je zanj poskrbela šele njegova prva žena Elizabeth. Nekatera poročila tako citirajo njeno izjavo, da je bila prodaja avtomobila na dražbi edini način, s katerim je lahko pokrila del neplačane parkirnine. Leta 2003, ko je poročilo prišlo v javnost, je Elizabeth izrazila upanje, da bo za Phantoma dobila približno 220.000 dolarjev.