Po dirki v Žireh: Na progi sovražniki, v boksih prijatelji!

V Žireh je 6. maja 2017 potekala druga dirka MZS-jevega cross country prvenstva. Kot včasih rečejo, je bila to ena izmed tistih tekem, ki so dobljene že pred samim koncem.   

8. 5. 2017

Dirka je sestavljena iz dveh voženj, vsaka traja eno uro. V prvi vožnji sem imel ogromno težav z "arm pumpom", saj prvo polovico vožnje rok sploh nisem čutil. Sam sem progo v glavi razdelil na dva dela, na motokrosističnega in enduraškega oziroma na del kjer sem proti ostalim tekmovalcem pridobival in del kjer sem izgubljal.

Vsak krog sem komaj čakal, da pridem na svoj del, kjer sem proti tekmovalcem, ki so bili za menoj naredil razliko, ki so jo potem oni v gozdu dobili nazaj, zato je bila ta tekma tudi psihično kar zahtevna, saj sem moral koncentracijo ohranjati na visokem nivoju skozi celotno vožnjo. Kljub temu, da sem se proti koncu prve vožnje sprostil, sem v zadnjem krogu naredil napako in padel na zelo neugodnem delu in veliko časa izgubil za pobiranje. Iz petega mesta sem padel na šesto in dokaj jezen sam nase prišel v cilj, odločen, da vse skupaj popravim v drugi vožnji.

Še danes, dva dni po tekmi se velikokrat spomnim na to, kaj se je zgodilo pred drugo vožnjo. Na ogrevalnem krogu se mi je v gozdu strgala veriga, malo paničen in razočaran sem bil prepričan, da je tekma zame izgubljena, a so veliko srce pokazali vsi sotekmovalci in organizator Jaka Seles, ki je dirko nemudoma prestavil, da smo lahko mi v miru zamenjali verigo. Poleg tega, da je Toni Mulec brez težav dobil tekmo v Žireh, je tudi meni omogočil štart, saj je takoj priskočil na pomoč, nam prinesel svojo verigo in jo pomagal "zmontirati".

Kljub vsem težavam, ki sem jih imel sem dirko zaključil na šestem mestu, a je meni bolj pomembno to, da sem z vožnjo zelo zadovoljen in da se napredek kaže iz treninga v trening oziroma iz tekme v tekmo. Obenem pa bi se še enkrat rad zahvalil vsem sotekmovalcem za strpnost. Predvsem pa Jaki Selesu in Toniju Mulcu, saj brez njune pomoči tekme ne bi zaključil. V veliko pomoč so mi bili tudi navijači in pa seveda vsi sponzorji, ki so mi omogočili nastop.

Naslednja preizkušnja bo zame že ta konec tedna v Buzetu, ki bo obenem tudi moja prva enduro tekma.

Jaka Završan
foto: Tomaž Plešec