Novo poglavje: iz motokrosa v enduro in crosscountry

Po pravici povedano, sem se po devetih letih intenzivnega treninga motokrosa vsega skupaj malo naveličal, zato sem iskal spremembe. Ob pravem času sem se znašel na pravem mestu in se prijavil na natečaj, ki ga je objavil Inmoto.si in zmagal. Ob veliki podpori sem se kar naenkrat znašel v enduru.

Novo poglavje: iz motokrosa v enduro in crosscountry (foto: Peter Kavčič) Peter Kavčič
29. 3. 2017

Na uporabo sem dobil 300-kubično, 2-taktno Beto. Z njo sem do sedaj opravil že kar nekaj treningov in iz ure v uro se na njej počutim bolje. Sam preskok iz motokros na enduro motocikel ni tako majhna stvar, a sem se jaz Bete dokaj hitro navadil. Najprej sem opazil razliko v blažilnikih, saj so na enduro motociklu veliko mehkejši, prav tako pa sem se s 4-taktnika zopet vrnil na "cvajerja". Z nekaj nastavitvami smo motocikel prilagodili mojemu načinu vožnje in tisti pravi treningi so se zame začeli. Veliko sem vozil na motokros progah, saj bo paradna disciplina letos enduro in pa tudi cross country, pri obeh pa vozniku trening motokrosa zaradi hitrosti zelo koristi. Počasi v svoj program treningov uvajam tudi trial, ki nemalokrat pride še kako prav.

Kot že prej omenjeno bom letos nastopal v enduru in cross country-ju. Udeleževal se bom državnih tekem v obeh disciplinah, v avgustu in oktobru pa imamo načrte voziti še dve evropski tekmi endura. Cilj za letos je samo eden in to je navaditi se na vse skupaj. Vstopil sem v šport, ki mi je trenutno še čisto neznan, zato bi leto 2017 rad izkoristil za učenje. Kar se tiče prihodnosti pa so cilji razumljivo višji, v mislih imamo celotno evropsko prvenstvo v enduru.

Veliko ljudi me sprašuje, kaj bo sedaj z motokrosom. Jasno je, da bo od sedaj naprej prioriteta enduro in CC, a vseeno v motokrosu preveč uživam, da bi ga čisto odrezal. Prav tako si upam trditi, da se bom ob prostih terminih udeleževal tudi tekem le tega. Eden izmed razlogov je tudi družba, saj sem v tem športu v tako dolgem času spoznal veliko prijateljev, ki mi ogromno pomenijo.

Prva preizkušnja na novem motociklu pa bo zame dirka državnega prvenstva v cross country-ju na Vranskem že ta konec tedna. Tako da, če slučajno ne veste kaj delati v nedeljo, lepo vabljeni!

Jaka Završan
Foto: Peter Kavčič