Zanimivo: Slovenija brez ekipe za pokal narodov

Potem ko je na motokrosistični sceni začela krožiti vest, da Slovenci letos ne bomo imeli ekipe za pokal narodov, je AMZS vse skupaj potrdila s tem, da so dirko državnega prvenstva prestavili na isti dan, kot bo potekal tudi pokal narodov.

10. 8. 2018

Motokrosisti tovrsten dogodek radi poimenujemo tudi olimpijada motokrosa, ker gre za dirko, ki vsako leto poteka le enkrat, prav tako pa zmagovalec ni le en voznik, temveč celotna država, ki jo zastopajo trije njeni tekmovalci. Letos bo vse skupaj potekalo v Združenih državah Amerike v zvezni državi Michigan in mislim, da mi ni treba posebno poudarjati, da so sanje vsakega motokrosista vsaj enkrat zastopati svojo rojstno domovino na tovrstnem dogodku.

A letos bo, kot kaže, to trem slovenskim tekmovalcem onemogočeno. Zakaj? To je zelo dobro vprašanje, na katero nimamo točnega odgovora. Veliko vlogo tu igra slovenski as Tim Gajser, ki se letos pokala narodov zaradi neznanih razlogov ne bo udeležil, a sem vseeno mnenja, da imamo Slovenci kljub temu nekaj odličnih tekmovalcev, ki bi ponosno in z vsem srcem zastopali barve svoje države. Tim je naše najmočnejše orožje, a to ne pomeni, da je on naša vstopnica za tovrstni dogodek. Če le naštejem nekaj odličnih motokrosistov, ki jim dirke na najvišji ravni niso tuje: Jan Pancar in Luka Milec se redno udeležujeta dirk razreda EMX 250 ter sta življenje podredila motokrosu, poleg tega se je Jan že dvakrat udeležil tega dogodka, zato zanj to ne bi bila novost. V najmočnejšem razredu pa imamo Klemna Gerčarja in Jerneja Irta in mislim, da ju ni treba posebno predstavljati, saj ju vsi, ki le občasno pogledate kakšno dirko prvenstva MXGP, dobro poznate. Rad bi še poudaril, da kljub majhnosti naše države to še zdaleč niso vsi vozniki, ki bi bili zmožni zadovoljivo odpeljati takšno dirko.

Kot kaže, se naša krovna organizacija preveč zanaša zgolj na enega posameznika, kar pa je tokrat trem slovenskim dirkačem morda celo uničilo sanje. Čisto mogoče je, da je slovenski motokros ravno zaradi prej omenjenega razloga v zatonu, a to AMZS-ju očitno ni več pomembno.