Soliden štart v novo sezono

Ta vikend sem se udeležil prve dirke letos, bila je državna tekma v cross countryju na Vranskem. Zagotovo mi bo kar dolgo ostala v spominu, saj je bila to obenem tudi moja prva preizkušnja z novo ekipo in motorjem.

Soliden štart v novo sezono (foto: Božidar Završan) Božidar Završan
3. 4. 2017

Na dirko smo se z družino podali presenetljivo mirni, brez pričakovanj in nervoze, ki je bila na tekmah motokrosa pogosto prisotna. Sam nase nisem vršil nikakršnega pritiska, saj je to moja prva sezona, zato  vem, da se od mene trenutno še nič ne pričakuje. Ravno ta sproščenost pa je ključ do tekoče in hitre vožnje. Dirka cross countryja traja dve uri, zato je zelo pomembno, da se na štartu ne zaganjaš preveč in že v uvodnih krogih ne izgubiš preveč moči. Prve pol ure sem imel kar nekaj težav, saj mi ni uspelo najti tistih dobrih linij, prav tako pa se mi zaradi dolžine proge, le te ni uspelo zapomniti na pamet kar me je precej živciralo. Sčasoma sem našel soliden ritem in ga držal skozi celotno tekmo.

Mislil sem, da bo 9,5 litrov bencina (toliko je prostornina rezervoarja) dovolj za celotno dirko, a gre vseeno za dvotaktni motor, ki ga porabi več. Dva kroga pred koncem dirke sem se moral ustaviti v mehanik coni in doliti gorivo, kar mi je vzelo kar nekaj dragocenega časa, a me na srečo to ni stalo izgube mest. Dirko sem tako od štarta do cilja vozil na tretjem mestu. Zahvale gredo moji ekipi, sponzorjem, trenerju, staršem in navijačem. Vse pohvale pa si zasluži organizator, ki je pripravil dolgo in dokaj zahtevno progo, prav tako pa je vse potekalo po urniku, tako kot je bilo rečeno že zjutraj kar meni osebno ogromno pomeni.

Danes je čas za počitek, že jutri pa bom "švical" na kondiciskem treningu, da bom kar se da dobro pripravljen na sobotno tekmo v Buzetu, na hrvaškem.


Jaka Završan

Foto: Božidar Završan