V ŽIVO IZ MXON: PRVI INTERVJUJI (FEBVRE, GUILLOD, TONUS)

V petek, ko dogajanje v Maggiori še ni bilo tako napeto, mi je uspelo poiskati in na kratko narediti intervju z motokros zvezdniki, kot so Romain Febvre (Francija), Valentin Guillod (Švica) in Arnaud Tonus (Švica). Vsi so bili zelo sproščeni in prijazni, zato je pogovor potekal v odličnem vzdušju.

V ŽIVO IZ MXON: PRVI INTERVJUJI (FEBVRE, GUILLOD, TONUS) (foto: Daz) Daz
23. 9. 2016

VALENTIN GUILLOD

JZ: Če se malo dotakneva letošnje sezone, bila je prva s 450 ccm motociklom. Kako ste zadovoljni z letošnjim izkupičkom v svetovnem prvenstvu?

VG: Ne morem reči, da sem z letošnjo sezono čisto zadovoljen, saj je bil moj cilj v skupnem seštevku končati med najboljših sedem. Dolgo časa sem se držal na sedmem mestu, na koncu pa sem končal kot 11. Z ekipo nismo bili preveč zadovoljni glede rezultata, a smo se vseeno veliko naučili. Pozimi bomo še bolj trenirali, da naslednje leto izboljšamo letošnji rezultat.

JZ: Kako se počutite tu v Maggiori, vam je proga všeč?

VG: Tu se počutim kar dobro. Zelo se veselim, da se podam na progo, ki mi je zelo pri srcu. Všeč mi je, ker je proga zahtevna. Veliko je vzponov in spustov, prav tako, pa so mi všeč tudi skoki.

JZ: So bili vaši treningi pred pokalom narodov enaki kot prej, ali ste kaj spremenili?

VG: Po prihodu iz Združenih držav sem najprej potreboval nekaj časa, da sem se spet navadil evropske ure. Ne bi si mislil, ampak časovna razlika me je kar zdelala. Pred pokalom narodov, pa sem veliko časa preživel na kolesu in seveda na motorju. Samega načina treningov pa za MXON nismo spreminjali. 

ARNAUD TONUS

JZ: Nedavno ste se preselili v ZDA. Kako ste se odločili za ta korak?

AT: Od vedno sem si želel voziti v Združenih državah. Ko sem s strani Monster Energy Pro Circuit Kawasaki ekipe dobil povabilo, da bi vozil v ZDA, sem priložnost sprejel odprtih rok. Priznati pa moram, da me je ta izkušnja kot osebo spremenila. Kar nekaj časa sem potreboval, da sem se navadil ameriškega načina življenja, saj se stvari v marsičem razlikujejo od evropskih.

JZ: V prihodnosti po vsej verjetnosti ostajate v Ameriki?

AT: Po pravici povedano, ne vem. Možnost imam ostati v Združenih državah, ali pa se vrniti v Evropo, a se z ekipo še nismo dokončno odločili.

JZ: Pa če kar preideva k pokalu narodov. Švicarji imate letos zelo močno ekipo, kakšna so vaša pričakovanja?

AT: Ja, mislim da lahko letos posežemo po zelo visokem rezultatu. Kljub temu, da jaz v Maggiori nisem vozil že od leta 2014, imam progo v zelo lepem spominu, prav tako, pa jo zelo dobro poznata oba moja reprezentančna kolega. Prepričan sem, da se lahko z dobro vožnjo in z malo športne sreče zavihtimo na podium.

ROMAIN FEBVRE

JZ: Zadnji dve tekmi za svetovno prvenstvo, sta bile v ZDA. Kako bi primerjali ameriške in evropske proge?

RF: Sam sem mnenja, da ni veliko za primerjati. Proge v Združenih državah so veliko hitrejše, prav tako so narejene na večjem prostoru. Tu v Evropi, je vse skupaj veliko bolj stlačeno. Izpostavil bi tudi pogoje za dirkanje, ki so bili v ZDA zelo zahtevni. Tekmovalci smo se ubadali z vročino in visoko vlažnostjo, zato je bilo vse skupaj še težje. 

JZ: Francozem vam letos v Maggiori lahko uspe "tretja v vrsti". Je napetost zaradi tega kaj večja?

RF: Cilj je vsako leto enak. To je zmaga! Proga je sicer malo spremenjena, a nam je vsem trem zelo všeč. Vzdušje v ekipi je odlično, mislim da smo dobro pripravljeni. Že zelo kmalu pa bomo videli, kako stvari stojijo.

JZ: Kako so izgledali vaši treningi pred pokalom narodov?

RF: Treningi so potekali enako kot prej. Edina sprememba je bila, da smo vsi trije (Paturel, Paulin in jaz), trenirali skupaj. V torek in sredo smo trenirali na motorju, včeraj pa smo skupaj naredili trening v telovadnici.

Jaka Završan

Foto: Daz