Mulci niso več mulci

Me je prijatelj zadnjič vprašal če bi bil spet star 14 let. 

24. 4. 2012

V bistvu sploh nikoli nisem dvomil. Do zadnjič. Evo, najprej sem bil fantek, mulc sem postal kakšno leto pred vojno za Slovenijo, in v tem statusu užival še kakšnih 10, 12 let. 

Takrat je bilo vrhunsko biti mulc. Interneta, računalnikov in telefonov res ni bilo, bili pa so mopedi, vespe, skuterji, petarde, frače. Bil si faca če si imel dobre superge in zanič moped. Bencin je bil tako poceni, da nikoli ni obremenjeval žepov, tudi če je bilo treba tankati dvakrat na dan. Ni bilo Kebrovega zakona, policisti so nas dokler nismo delali škode pustili na miru. Lahko smo galamili do nezavesti, velikokrat so nam naredili uslugo in nas v 'kiblah' peljali do doma. Brez posledic, brez zapisnikov. 

Če so te slučajno dobili brez čelade so te poslali k sodniku za prekrške. Ta te je potem vabil na zagovor skupaj s starši. Če si povedal in so šli s tabo je bilo v redu, če nisi tudi niso komplicirali. Dobil si ukor pa voljno. Nobenih kazni, nobenega finančnega nasilja nad starši. Ko je lokalni policaj videl, da to ne zaleže, ti je naslednjič preventivno spustil gume. In lahko si imel Lipnikov ali MF-of auspuh. In nobenih registracij. Smo se vsedli na vlak, pa hop v Radovljico po Gilero, brez vsega, le nekaj našparanih mark smo rabili. Če ni bilo izpita, ti mopeda niso vzeli. In smo se vozili tako tudi z avtom. Vedno brez problemov. In stari so to vedeli, pa nikoli zaradi tega komplicirali. 

Pa danes. Mulci sploh ne morejo biti več mulci. Dosegljivi morajo biti, iz šole jih lahko izključijo za dober dan, za vse njihove napake pa odgovarjajo starši. Če mulci vzamejo očetov avto mu ga lahko vzamejo in revežu še kazen napišejo. Kakšna je to pravica? Za fotra, seveda. Že tako si odtrga od ust, da kupi fantu moped, potem pa naj še plačuje, ker je mulc zamenjal zobnik. 

Neupravičene ure, kazni, Kebrov zakon... Na vsakem ovinku ima sodoben mulc samo probleme. In na njih se lahko požvižga samo do takrat, ko vidi kako zgarana mama iz denarnice v solzah potegne še zadnje evre, da popravi njegove napake. Napake, ki to v resnici sploh niso. 

Sistem v tej državi je res svinja.

Še enkrat 14? V Sloveniji ne. Mogoče 18. Takrat si sam svoj problem.