Narod brez idej

Žalostno da med skoraj dvema milijardama (kdo sploh zares ve koliko jih je) Kitajcev ni enega, ki bi premogel nekaj lastne kreativnosti in domišljije.

20. 11. 2011

Vse kar znajo ti mali rumeni ljubitelji rižote je kopiranje. Sploh ne vem če je v kakšni njihovi tovarni kaj zares njihovega. Edina stvar, ki je verjetno niso skopirali je tisti dolgi kitajski zid. Ok, priznamo jim še to, da so izumili smodnik, da jim je Marco Polo odnesel testenine in še kakšno malenkost. Ampak takrat so bili napredna civilizacija, danes kradejo ideje drugim, kar je žalostno.

In če slučajno kaj zares naredijo po svoje, to mora biti zelo zelo grdo. Ne Eicmi v Milanu sem si rekel, da bom zabeležil tiste, ki ponujajo kopije in počasi a vztrajno lezejo in smetijo po zahodnih trgih. Že v prvi razstavni hali sem obupal. Enostavno jih je preveč. In če se z njimi pogovarjaš so pravzaprav italijani kopirali Vespo, trikolesnik z nagibajočo prednjo premo je pa v bistvu starodavna zasnova rikše. Saj ti mora iti na bruhanje.

Ne rečem, da so za vse krivi samo Kitajci, so tudi kakšni drugi iz tistih koncev sveta.

No, so pa letos karabinjerji zaradi zlorabe zaščitenega patenta naredili red na enem od kitajskih 'štantov'. Zaplenili so trikolesnik, po katerem je po logiki Kitajca Piaggio skopiral svojega MP3-ja.

O kvaliteti seveda ne bi, je pa v galeriji nekaj kopiranih cvetk in en zelo grd skuter.