Dohtarija

Da drugi tarnajo o tem, da je zdravstvo precej za 1 drek, sem že vajen. Ne bi rad 'šimfal' dohtarjev, ker so mi že pomagali in mi verjetno še kdaj (upam, da ne bo potrebno) bodo, ampak vseeno je zdravstvu z moje strani danes precej padel 'rating'.

Dohtarija (foto: Matevž Hribar) Matevž Hribar
15. 4. 2008

Z Micko (tisto, s katero je Franc Gams razvažal krempir) sem na deponijo peljal neke stare betonske plošče in opeke. Ena je bila kar težka, in ko sem jo z ne povsem poravnanim hrbtom zalučal iz kesona, je nekaj KRC-nilo v križu. Šit. Bolečina, trenutek slabosti, nekaj sekund slike s precej močno blendo . . Pridem k sebi, grem domov zamenjat avto (s parkiranjem v Kranju je kar kriza, peš nisem bil zmožen, Mica je pa štorasta) in do dohtarja.

"A fejst boli? No en naklofenček zjutraj in enega zvečer, počivaj in se oglasi čez tri dni, bomo pogledali, kako naprej. Če bo šlo na slabše, pridi prej, " je bila precej kratka dohtar'ca. Skušam razložiti, da bom bolečino že nekako preživel, da me bolj zanima, če se moram razgibavati ali počivati, delati kakšne vaje . . Pa odgovori, da naklofen preprečuje tudi vnetje, da naj pojem enega takoj in enega jutri zjutraj, da naj počivam v položaju, v katerem je bolečina najmanjša ter mi stisne listek za v lekarno. Sestra je bila prijazna in šla sama potrdit mojo kartico, ker nisem bil pri zdravniku že lep čas, sprehod v pritličje pa mi nekako ni ravno prijal.

Pri vstopanju v Golfa kolnem nizek sedež, boli boli boli, doma se invalidno obračam v postelji in po glavi rojijo precej mračne misli o prihajajočem motorističnem izletu, o planirani turni smuki . .

Po nasvetu matere se čez dve uri zapeljem k nekemu gospodu, ki se bojda razume na hrbet, na zdravje in na maže iz smrekove smole. "Bova zrihtala - ulezi se na trebuh. Aha, leva noga je krajša - si imel že kdaj težave s hrbtom? " Ojej, kripelj sem. Z vibrrRRRrrajočo napravo Iskra Ero za poliranje avtomobilskega pleha ali parketa zmasira in ogreje boleč del hrbta, mi v strojniškem jeziku razloži, da je moja medvretenčna ploščica namesto distančnika postala kajla in izvede nekaj prijemov, da na obolelem delu dvakrat poči.

Evo, vstani.

Hej, v trenutku sem lahko nadel Allstarke in se potem brez težav usedel v avto. Bolečina sicer ostaja, a se počutim neverjetno boljše kot pred 'operacijo'. Toplo oblečen naredim kratek sprehod in se počutim odlično.

Ma kaj vam je dohtarji, a imate vsi po vrsti delnice v Krki? ! Si kar predstavljam, kako trd bi se zjutraj zbudil, pa čeprav s tistim naklofenom v riti. In če bi me potem nekako dostavili do zdravstvenega doma, bi mi, tako kot znancu pred časom, predpisali blokado. Pa kaj kur** pomaga inekcija, če pa en element ni na svojem mestu? Kot da bi prišel k mehaniku z zaribano TZR-ko, pa bi svetoval 10% mešanico olja in goriva ter vožnjo do 5.000 vrtljajev. Svašta.

Pa pravijo, da so motorji nevarni . . Dela se ogibat, dela! :)