Mi, motošportniki. Vi, fuzbalerji.

Družabni mediji zanimivo odražajo stanje in miselnost določenega kroga ljudi. Ker sem sam motorist, imam na fejstbuku za prijatelje kakopak veliko več motoristov kot pa nogometašev. A z mnenjem tistih, ki podcenjujete in žalite žogobrcarje, se pač ne morem strinjati.

Mi, motošportniki. Vi, fuzbalerji. (foto: Matevž Hribar) Matevž Hribar
8. 1. 2013

Strinjam se in še kako zavedam, da je motošport – šport. Leta 2010 sem o tem želel prepričati bralce Motokataloga, članek pa je objavljen tudi na spletu (tule: klik).

Pripravljenost za resno udejstvovanje v katerikoli panogi motošporta na visokem nivoju, pa naj bo to CHD, enduro, motokros, reli, spidvej ali supermoto (naštete so po vrstnem redu, da ne doživimo še kakega notranjega razkola o tem kdo je večji džek), zahteva trening. Odrekanje. Fizično moč, vzdržljivost, močno voljo, tudi bistro glavo in sposobnost ohranitve mirnih misli v navidez nerešljivih situacijah. Tega se vrhunski športniki zavedajo in zato poleg treninga na motociklu posvečajo svoj čas tudi 'nebencinskim' načinom priprav na dirkanje.

Ampak da boste vedeli – vrhunski športnik ne pljuva čez ostale športnike. Čez nogometaše, na primer. Zato, ker to preprosto ni pravično. Tudi nogomet na vrhunskem nivoju zahteva zdravega in sposobnega človeka z zgoraj naštetimi lastnostmi. Seveda ne v enakem razmerju kot pri motošportih, ampak tako to pač je: Rossi bo na Grobniku nažgal Messija in obratno, Rossi se bo predriblan na zelenici praskal za ušesi.

Vsakomur svoje.

Vem, kaj vas žuli, kolegi motoristi. Moti vas večja masa gledalcev nogometa. To pomeni večjo tržno moč - boljšo medijsko naklonjenost - več denarja v bobnu ... Pa vseeno. Ne osredotočajte se na zaigrane nogometne favle, kao, glej jih, pičke. Mi pa taki carji.

V veliko čast mi je, da sem imel kot novinar priložnost govoriti z najboljšimi. Cairoliju niti na kraj pameti ne pride (vsaj tak občutek sem dobil), da bi s prstom kazal na nogometaše, češ, glej jih, nesposobneže. V kratkem pogovoru je pohvalil dvig zainteresiranosti (domače, italijanske) javnosti za motokros, za katero je v veliki meri zaslužen tudi sam. In napovedal, da bo motokros v dveh letih pritegnil še večje število gledalcev. Mož beseda. Ne pa mož–fejsbukpljuvalnik.

Dokler ne spoštujete ostalih športnikov, ne pričakujte, da bodo vas nosili na rokah. S čem ste si to zaslužili? Z rezultati? In predvsem se ne fokusirajte na napake drugih, ampak sami pokažite, da ste vredni naziva športnik.

Evo, tudi med motoristi se najde kakšna p*č*a :)