Pokal narodov

Po končani sezoni MX3 svetovnega prvenstva nam je ostala še zadnja preizkušnja v letošnji sezoni in sicer Svetovni pokal narodov v Franciacorti. V zasedbi Matevž Irt MX1, Klemen Gerčar MX2 in Jernej Irt MX3 se bomo 3-4.09.09 poskušali z vašo pomočjo odrezati čim bolje.

Pokal narodov (foto: Matjaz Kosir) Matjaz Kosir
22. 9. 2009

Najprej bi se iskreno opravičil, da se kar nekaj časa nisem javil. Kot veste se je sezona zaključila in končal sem jo na skupnem 6. mestu, kar je najboljša slovenska uvrstitev do zdaj. S sezono sem zelo zadovoljen, zdaj pa treniam za pokal narodov.

Na tej posebni dirki, sodelujejo po trije najboljši vozniki iz posamezne države. Vsak iz ene kategorije, se pravi eden nastopi v MX1 (motor 450ccm), MX2 (motor do 250ccm) in tretji v MX3 (open kategorija). Letos za Slovenijo nastopamo Matevž Irt MX1, Klemen Gerčar MX2 in Jernej Irt MX3, naš team maneger pa je Roman Jelen. V konkurenci je 36 ekip iz celega sveta. Letošnji favoriti pa so Italijani, Američani, Belgijci…. Tekmovanje poteka 2dni. V soboto so kvalifikacije, ki so sestavljene iz treh posameznih tekem. Posebej tekmujejo MX1, MX2 in MX3. Tekmovalec, ki zmaga dobi 1točko, drugi <? xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2 in tako naprej. Nato se točke vseh dveh najbolših tekmovalcev posameznege teama seštejejo in v finale pride prvih 19 ekip ( v nedeljo je finale B, kjer nastopijo v soboto neuvrščeni in zmagovalci se uvrstijo v popoldansko finale A). V nedeljo pa so na sporedu 3 tekme, in sicer prva, v kateri nastopajo MX1 in MX2, nato druga z tekmovalci MX2 in MX3 ter zadnja MX1 in MX3. Točkovanje je enako soboti, na koncu pa se odšteje en najslabši rezultat, nato pa zmagovalci postane država z najmanjšim seštevkom.<? xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Zadnjih nekaj let se Slovenija ni uspela kvalificirati v A finale, letos pa mislim da imamo precejšne možnosti. Dirka je tudi precej blizu Slovenije, zato upam, na veliko podporo slovenskih navijačev. Sigurno je velika čast nastopati za državno reprezentanco, poleg tega pa nastopamo ob zares najboljših tekmovalcih motokrosa na svetu. Celotna dirka je neverjeten spektakel, katerega ogled je nujen.

Obljubljam da bom v naslednjih nekaj tednih bolj pridno objavljal članke in napisal nekaj iz življenja in dirkanja v teamu. Lep motokrosističen pozdrav