Adijo, bencin?

Motociklistična zveza FIM je oznanila, da bodo v letu 2010 v sklopu svetovnega prvenstva tekmovali tudi z dirkalniki na električni pogon.

30. 6. 2009

Po uspehu dirke TTXGP z električnimi dvokolesniki na otoku Man 12. junija letos, se je mednarodna motociklistična zveza odločila, da bo v letu 2010 organizirana serija tekmovanj z motocikli brez glasnih in umazanih izpušnih sistemov. Dirkališča širom sveta bodo služila za poligon za razvoj električnih tehnologij in seveda promocijo 'čistega' transporta.

Vito Ippolito, predsednik FIM:

"Zelo sem vesel nove serije, saj je prihodnost motociklističnega športa odvisna od tega, kako hitro se bodo proizvajalci prilagajali inovativnostim. Prepričani smo, da bo svetovno prvenstvo kmalu lahko prilagojeno dirkanju z motocikli brez emisij, saj so izpusti in hrup vedno večje težave v motošportu. Zdaj, ko smo sprejeli to odločitev, bomo delali na pravilnikih in koledarjih za prihodnjo leto."

Azhar Hussain, ustanovitelj TTXGP

"Z uspehom TTXGP na Otoku Man smo dokazali, da je brezemisijska tehnologija dovolj razburljiva za tekmovalce in gledalce. V sodelovanju s FIM smo naredili korak naprej in smo ponosni, da lahko skupaj odkrivamo nova poglavja v tehnologiji motošporta na dirkališčih in izven njih. Upamo da se bo kmalu izkazalo, da je električna tehnologija dovolj dobra za nov način transporta. K sodelovanju vabimo najboljše in najpametnejše na svetu, da bomo skupaj ustvarili novo generacijo motošporta."

Matevž Hribar