Aleš Hlad zmagal na dirki v ZDA – »Cool«!!!

Slovenec Aleš Hlad je postal »Cool« tudi v ZDA, kjer je v začetku novembra gostoval v dveh dirkah zaključnega dela ameriškega nacionalnega prvenstva AMA Supermoto Unlimited, ki ga prireja ameriška motoristična zveza.

14. 11. 2007

Na dirki v Galvestonu (3. 11.) v ameriški zvezni državi Teksas je presenetil s suvereno zmago, odlični vožnji pa je teden pozneje dodal še četrto mesto na tekmi Troy Lee Design Mayhem at the Morongo v Kaliforniji, ki je bila zaključna dirka prvenstva AMA supermoto.

»Zvezdnik svetovnega prvenstva v supermotu, Aleš Hlad, je maksimalno izkoristil svojo priložnost za nastop v razredu AMA PPG Supermoto Unlimited, saj je sunkovito povedel že na začetku in zdržal na čelu vse do konca te 15 krogov dolge dirke. Hlad, evropski prvak v supermotu leta 2005 in zmagovalec dirke za svetovno prvenstvo v Atenah 2006, ni imel lahkega dela, saj sta mu ves čas dirke za vrat dihala avstralski prvak v supermotu Adam Cini in Hladov kolega iz ekipe KTM HMC Kurt Nicoll. Cini je bil samo desetinko ali dve za Hladom pri vsakem merjenju, a v zadnjem krogu je voznik Husqvarne USA padel na peto mesto in tako je Hlad lahko zadihal in odpeljal dirko do konca ter prvič zmagal na ameriških tleh, « so poročali pri ameriški motociklistični zvezi AMA (American Motorcycle Association).

Hlad, ki vozi za Bolgarsko moto federacijo (BMF), je po dirki v Teksasu za ameriške novinarje povedal: »Dirka mi je bila zelo všeč! Res nisem vedel, kaj pričakovati, prvič sem dirkal v Ameriki. Zato sem vesel, da sem imel priložnost zmagati na tej dirki. Komaj čakam na dirko v Morongu naslednji teden – upam, da se bom veliko naučil v tem zaključnem delu prvenstva AMA.«

Za slovensko publiko pa je na vprašanje, kako je potekala vožnja, povedal še tole: »V Teksasu ni bilo nič posebnega. Skoki so sicer dolgi, v stilu superkrosa, tudi dvajset metrov dolgi, a tega sem navajen še iz motokrosa. Startal sem prvi in ostal prvi. V zadnjem krogu me je sicer Cini s husqvarno poskusil z malo grobe vožnje prehiteti, ampak verjetno ni vedel, da sem devet let igral hokej in tako je na tleh pristal on… Na podiju smo tako stali trije KTM-i, vsi iz moje ameriške ekipe HMC Racing.«

Na dirki v Kaliforniji, ki se je odvijala pred igralnico in zabaviščnim središčem Morongo, je Hlad prvo vožnjo končal na odličnem drugem mestu, v drugi vožnji pa je zaradi padca v cilj pripeljal sedmi, kar je zadostovalo za skupno četrto mesto.

Aleš Hlad sicer vozi za italijansko ekipo MOTORACING Team, v svetovnem prvenstvu pa dirka pod značko bolgarske motoristične federacije. Leta 2005 je bil Evropski prvak v supermotu, pred tem pa trikrat italijanski prvak Triveneto. Lani je bil član slovenske zmagovalne trojice na Evropskem pokalu narodov.