Bravo, Tim! V Nemčiji ga je prehitel le Herlings

Tim Gajser je na deveti dirki za svetovno prvenstvo MXGP v motokrosu v Nemčiji prikazal najboljšo letošnjo predstavo in dosegel svoj najboljši rezultat, drugo mesto. Klemen Gerčar je bil trideseti. Že šestič je zmagal izjemni Nizozemec Jeffrey Herlings.

Bravo, Tim! V Nemčiji ga je prehitel le Herlings (foto: Honda HRC) Honda HRC
20. 5. 2018

Tim Gajser je celoten vikend vozil borbeno in prepričljivo, kot v svojih najboljših časih pred poškodbo. V kvalifikacijah je bil tretji, za Herlingsom in Francozom Paulinom. Na dirki je dvakrat začel odlično. V prvi vožnji je vozil na tretjem mestu. Vodilni Herlings se je odpeljal naprej. Gajser in Paulin sta začela boj za drugo mesto, ki ga je dobil Gajser.

V drugi vožnji je Gajser ponovil odličen start, znova je začel med najboljšo trojico. Izkoristil je napako francoskega tekmovalca Paulina, ki je zapeljal s proge, in nadaljeval na drugem mestu. Herlings se je tudi v drugi vožnji odpeljal daleč naprej in ustvaril ogromno razliko, Gajser pa je zadržal visoko drugo mesto in se je med dirko otresel vseh tekmecev. Herlings je tako zmagal že šestič letos. Gajser je s skupnim drugim mestom dosegel svoj najboljši rezultat letošnje sezone. Z borbeno in suvereno vožnjo je potrdil, da se vrača med najboljše. Tretji je bil Gautier Paulin.

Klemen Gerčar je bil v kvalifikacijah šestindvajseti. Na dirki je bil uspešnejši in se je še enkrat uvrstil tik za dobitniki točk. V prvi vožnji je točko zgrešil le za las, končal je na 21. mestu. V drugi vožnji je začel med dvajseterico, a je moral nekaj krogov pred koncem zaradi tehnične okvare odstopiti. Skupno je bil trideseti.

Aktualni svetovni prvak Antonio Cairoli je imel precej težav in je bil šele šesti, zato je vodilni Herlings še povečal svojo prednost. V skupnem seštevku je Herlings zbral že 386 točk in vodi skoraj celo dirko pred drugouvrščenim Cairolijem. Gajser se je v prvenstvu povzpel na šesto mesto. Z vožnjo, kot jo je prikazal v Nemčiji, pa se lahko na prihodnjih dirkah povzpne še više.
Naslednja dirka svetovnega prvenstva MXGP bo čez dva tedna v Veliki Britaniji, na prizorišču lanskega pokala narodov.

Rezultati MXGP

1. vožnja:

1. Jeffrey Herlings (Niz)
2. Tim Gajser (Slo)
3. Gautier Paulin (Fra),

21. Klemen Gerčar (Slo)

2. vožnja:

1. Jeffrey Herlings (Niz)
2. Tim Gajser (Slo)
3. Gautier Paulin (Fra)
...
26. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki:

1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk
2. Tim Gajser (Slo) 44
3. Gautier Paulin (Fra) 40

28. Klemen Gerčar (Slo) 0

Skupno v SP:

1. Jeffrey Herlings (Niz) 386 točk
2. Antonio Cairoli (Ita) 338
3. Clement Desalle (Bel) 278

6. Tim Gajser (Slo) 221

Maks Mausser prvič letos brez točk

Maks Mausser je v Teuchtentalu tekmoval na četrti dirki evropskega prvenstva EMX 125 in je prvič letos ostal brez točk. Še četrtič letos se je uspešno uvrstil na dirko, kjer pa je bil v obeh vožnjah šestindvajseti, skupno je osvojil 28. mesto. Zmagal je Italijan Mattia Guadagnini, v vodstvu pa še naprej ostaja Avstrijec Rene Hofer, ki je bil drugi. Naslednja dirka bo 10. junija v Franciji.

Jaka Peklaj drugi v Franciji

V Franciji je bila na sporedu tretja dirka conskega dela evropskega prvenstva v motokrosu za kategorijo EMX 65, kjer letos uspešno tekmuje Jaka Peklaj. Peklaj je na zadnji dirki jugozahodne evropske cone v Brežicah prvič stal na zmagovalnem odru, ko je osvojil drugo mesto. Odličen drugi je bil tudi v obeh vožnjah francoske dirke ter v skupnem seštevku. »V obeh vožnjah sem dobro startal. V prvi sem padel in zopet se je pojavila bolečina v desnem kolenu, ki sem si ga poškodoval pred mesecem dni. Stisnil sem zobe in se tudi v drugo boril do konca. Veseli me, da imam pravo hitrost,« je povedal Peklaj po tem, ko je zadovoljen prejel svoj drugi pokal letos.

Zmagal je Italijan Brando Rispoli, ki še naprej vodi v skupnem seštevku prvenstva. Peklaj je napredoval na skupno tretje mesto in si je že dirko pred koncem conskega dela zagotovil uvrstitev med najboljših deset v coni, s čimer si je privozil vstopnico za finale evropskega prvenstva, kjer se bo julija na Češkem pomerilo najboljših 40 evropskih tekmovalcev.