Dakar 2013, 9. etapa: Despresu prva etapna zmaga

Na najdaljši letošnji etapi so se karte med motoristi spet pošteno premešale. Po slabši prvi polovici se KTM zdaj lahko pohvali, da med prvimi petimi dirkači štirje vozijo avstrijske stroje.

Dakar 2013, 9. etapa: Despresu prva etapna zmaga (foto: Maragni M. KTM Images) Maragni M. KTM Images
14. 1. 2013

Letošnji Dakar je za ljubitelje relija in pristaše ene izmed znamk dirkalnikov podoben napeti kriminalni seriji. Pred šesto etapo sta prvo in drugo mesto zasedala Pain in Casteu na Yamahah! A po deveti etapi, ki je danes postregla s kar 593-kilometrsko hitrostno preizkušnjo in 259 kilometri transferja, sta Yamahina dirkača zdrsnila na 6. (Pain) in 21. mesto (Casteu), prva tri mesta pa zdaj zasedajo trije KTM-ovci: Faria, Despres in Lopez.

Velja omeniti, da Faria in Lopez še nista zamenjala agregata. Bo 450-kubični enovaljnik vzdržal do konca? Verjetno je imel Stanovnik v intervjuju prav, ko je neuradno stavil na Despresa. Zanimivo je spremljati rezultate mladega Joana Barrede Borta s Husqvarno, ki je po treh etapnih zmagah, okvari bencinske črpalke in grdemu padcu zdaj na 35. mestu. Lahko morda preseneti trenutno sedmouvrščeni Portugalec Rodrigues s Hondo?

Jutri, 16. januarja, dirkače čaka etapa do Fiambale, naslednji dan pa se dirkači soočijo s puščavo Atacama. Skratka, Dakar 2013 se še zdaleč ni razpletel.

Še to: Miran Stanovnik je danes na svojo Facebook stran naložil nekaj fotografij pokvarjenega motorja in video, ko KTM s pomočjo helikopterja odleti v tabor. Nič kaj prijetni prizori.

Matevž Hribar
foto: Maragni M. KTM Images