Dakar 2015, 3. etapa: na vrhu etape Walkner, smrt poljskega tekmovalca

Na koncu tretje, 220 kilometrov dolge etape letošnjega Dakarja na vrhu ostaja Španec Barreda Bort.

Dakar 2015, 3. etapa: na vrhu etape Walkner, smrt poljskega tekmovalca (foto: Red Bull Content Pool) Red Bull Content Pool
6. 1. 2015

Etapo je sicer dobil Avstrijec Mathias Walkner (bivši svetovni motokros prvak razredov MX1 in MX3) na KTMu, na Dakarju pa 28-letnik nastopa prvičl in si je tako tudi pridirkal prvo etapno zmago na tej dirki. »Tega nisem pričakoval,« pravi Walkner. »Jutri bo zelo težko začeti dirko na prvem mestu, a poizkusil bom uživati prav vsak kilometer, se učiti in ostati zbran med branjem potne knjige.«

Slabo minuto je za njim zaostal Marc Coma, ki pa je bil vseeno hitrejši od vodilnega v skupnem seštevku, Joana Barreda Borta, ki je za njim zaostal za dobro minuto. Tako je Coma že nadoknadil nekaj časa, ki ga je izgubil zaradi težave z zadnjo gumo na včerajšnji etapi.

Barreda Bort kljub malce počasnejšemu današnjemu nastopu ostaja vodilni, njegova prednost pred Goncalvesov, ta je bil danes šele peti, pa se je povečala še za minuto - zmanjšala pa se je glede na naslednja zasledovalca, Walknerja in Como.

Miran Stanovnik je etapo končal na 48. mestu. »Etapa je bila navigacijsko manj zahtevna, a po drugi plati zelo nevarna. Na prvih 120 kilometrih smo dirkali po makadamu, kjer je bilo zaradi visokih hitrosti in prahu zelo težko prehitevati, v zadnjih stotih pa smo dirkali po suhih rečnih strugah. Tam si ne smeš privoščiti padca, saj se sicer motorju in kostem slabo piše,« je po etapi povedal Miran. »Konkurenca je neverjetno hitra, po mojem mnenju prehitra. Današnjemu zmagovalcu, dakarskemu novincu Matthiasu Walknerju vsekakor privoščim, da bi lahko v takem temu pripeljal vse do Buenos Airesa, a po mojih izkušnjah je to malo verjetno,« trdi izkušeni Stanovnik, ki je po treh prevoženih etapah skupno na 41. mestu.

Dan je pokvarila žalostna novica, da je 14 kilometrov pred ciljem umrl poljski tekmovalec v konkurenci motociklistov Michel Hernik. Organizatorji so ga, ko so izgubili signal z njegovega oddajnika, hitro našli kakih 300 metrov od ceste, a ni bilo videti, da bi padel. Več o okoliščinah bo znano jutri.

Med avtomobilisti je danes slavil domačin Terranova, odlično pa je šlo tudi dirkačem Toyote in Peugeota. Vse o avtomobilističnem razpletu najdete na www-avto-magazin.si.