Dakar 2015, 5. etapa: Stanovnik srčno do 35. mesta, prva etapna zmaga Comi

Peta etapa je bila enaka za udeležence vseh razredov na reliju: poleg 458-kilometrske hitrostne preizkušnje so dirkači na motociklih in štirikolesnikih ter v avtomobilih in kamionih prevozili 239-kilometrsko povezavo do mesta Antofagasta.Stanovnik je na fizično izjemno naporni etapi dosegel najboljšo uvrstitev letos – 35. mesto. Skupno je zdaj štirideseti. Najhitrejši motorist na peti etapi je bil Coma, za njim pa so se zvrstili Barreda Bort, Quintanilla, Svitko in Goncalves.

Dakar 2015, 5. etapa: Stanovnik srčno do 35. mesta, prva etapna zmaga Comi (foto: moštva) moštva
8. 1. 2015

Četrtkova preizkušnja je tekmovalcem prinesla mešanico kamnitega terena, makadamov in nevarnega feš feša, ki dirkačem, zlasti motociklistom, predstavlja eno najbolj nevarnih pasti. Miran Stanovnik (KTM) je po prihodu v Antofagasto dejal: »Medtem ko sem tri dni nazaj odpeljal eno najtežjih etap v karieri, je bila današnja ena najgrših. Razmere so bile res neugodne. Več kot polovico časa smo dirkali po feš fešu, veliko je bilo tudi suhih rečnih strug z velikimi, ostrimi skalami. Med tem težkim garanjem sem se spomnil na domače dirkače s kavča, ki tako radi primerjajo Dakar s turizmom. Resnično, danes sem nehote razmišljal o tem, kako preprosto je tipkati po tipkovnici v primerjavi s tem, kar se nam dogaja na dirki.« Na vprašanje, kako se spopada z drobnim peskom, ki mu je leta 2012 uničil motor, pa je odgovoril: »Do feš feša imam spoštovanje. V kolikor je to mogoče, ga obvozim, preskočim oziroma prepeljem s pametjo, saj ne želim ponoviti zgodbe izpred treh let. Zaenkrat mi motor dela odlično in menim, da nam ga ne bo treba menjati.« S hitro in preudarno vožnjo je Stanovnik danes na cilj pripeljal na 35. mestu in v skupnem seštevku napredoval na 40. mesto v konkurenci, ki je po Stanovnikovih besedah daleč najboljša v zgodovino. »Med nami je ogromno mlajših tekmovalcev, zlasti iz Južne Amerike, ki se celo leto pripravljajo izrecno za Dakar,« je še dejal Puščavski lisjak.

Najhitreje je z današnjo hitrostno preizkušnjo opravil prekaljeni Marc Coma iz KTM-ove tovarniške ekipe. Za dve minute je ugnal Joana Barredo Borta (Honda HRC), ki zdaj v skupnem seštevku vodi še deset minut in triintrideset sekund. Stanovnik je komentiral, da se preračunljivost na Dakarju ne bo izplačala in da je prezgodaj za igro zasledovanja: »Dakar je Dakar. Dirko je potrebno srčno odpeljati do zadnje etape. In to Marc zelo dobro ve. Dirka se je šele dobro začela!«

V skupni razvrstitvi vodi Barreda Bort pred Como, sledijo jima Goncalves, Quintanilla, Wiladoms, Faria, Walkner, Price, Svitko in Rodrigues.

Med Avtomobilisti je šla prva zmaga v roke ruskemu avtomobilistu Vasilyevu v Miniju.  Vodilni v skupnem seštevku Nasser Al Attyjah je s četrtim mestom le še potrdil da preudarno čuva vodstvo.

Podrobneje o avtomobilistih pišemo na www.avto-magazin.si

V šesti etapi bodo karavana dirkačev in njihovih spremljevalcev nadaljevala proti severu. Do simboličnega cilja v centru mesta Iquique, katerega je lani v začetku leta prizadel potres, jih loči 688 kilometrov.

Foto: moštva