Dakar 2015, 6. etapa: zmaga za Rodriguesa, Barreda vodi, Stanovnik 36.

Tudi 6. etapa letošnjega Dakarja je izjemno naporna za tekmovalce. Na njej se je med motociklisti najbolje znašel Portugalec Helder Rodrigues.

9. 1. 2015

Rodrigues, moštveni kolega vodilnega v skupnem seštevku Barrede, je danes močno privil plin in oba najhitrejša v skupnem seštevku, Barredo in Como, prehitel za sedem oziroma devet minut in si tako pridirkal svojo šesto etapno zmago na Dakarju. Oba sta sicer do cilja prišla brez težav, a tudi nista veliko tvegala - očitno sta se odločila, da bosta bolj kot na zmago gledala le eden na drugega. S to taktiko je Barreda danes uspešno nadzoroval dogajanje v skupnem seštevku in zanesljivo ostaja na vrhu, 12 in pol minut prd Como in 18 pred Goncalvesom, ki je bil danes hiter in je zaostanek za vodilnim zmanjšal za pet minut.

Veliko težav je imel Avstrijec Walkner, sicer že zmagovalec etape na letošnjem Dakarju, saj se je moral že pred prvo kontrolno točko večkrat ustaviti zaradi težav z motociklom in videti je, da je dirka zanj končana.

Miran Stanovnik je do cilja 322-kilometrske etape pridpeljal na 36. mestu, ne tem mestu pa je tudi v skupnem seštevku.

Današnja trasa je večinoma vodila preko hitrih, kamnitih makadamskih poti, sipinskih predelov pa je bilo le za okus. Miran Stanovnik: »Peščenih sipin je bilo ravno toliko, da se lahko organizator pohvali z etapo po Atacami. Sicer je bila etapa podobna včerajšnji – hitra, prašna, kamnita. Opažam, da vse preveč voznikov vozi brezglavo. Divjajo v slepe zavoje, prehitevajo v prahu, se razbijejo, poberejo motor in dirkajo dalje. Neverjetno, kaj preživijo stroji. Medtem kosti in mišice niso tako odporne, saj v taboru vsak dan več dirkačev šepa.«

Motoristi imajo jutri na sporedu dan počitka, posadke v avtomobilih in tovornjakih pa bodo krenile do mesta Uyuni ob bolivijskem slanem jezeru. »To ne pomeni, da bomo motoristi cel dan spali. Potrebno je oprati in posušiti opremo, pripraviti vse potrebno za maratonsko etapo in izdatno pregledati motor. Z mojim KTM-om sem sicer zelo zadovoljen, vse deluje brez najmanjše težave,« je pred dnevom brez dirke dejal Stanovnik.

Vse o razpletu med avtomobilisti, tam je Al-Attiyah še povečal prednost, preberite na Avto magazinovi spletni strani.