Dakar 2023: dirkači so na cilju, kako sta se odrezala Slovenca?

15. 1. 2023
Deli

Najbolj zahteven reli Dakar v Katarju je za nami. Uspešno? Zagotovo, tudi za oba slovenska dirkača.

Najdaljši, najtežji in najbolj legendaren vztrajnostni reli, ki predstavlja uvod v dirkaško sezono je tudi tokrat za nami. No, bolje rečeno za več sto dirkači, ki so se tudi letos, že četrto leto zapored spopadli z izzivi, ki jih ponuja Katar in njegova raznolika pokrajina. Oni so namreč tisti, ki se dan za dnem, več kot dva tedna ob hudem pomanjkanju spanca in hrane (letos so dirkači močno tarnali nad tem, da jim organizatorji ne zagotovijo dovolj obilnih obrokov) prebijajo skozi tisoče kilometrov od puščavskega terena.

Letošnja dirka je bila po besedah organizatorjev še posebej zahtevna, tako zaradi dolžine proge, kot tudi težavne trase, zaradi česar so na svoj račun prišli najbolj vsestranski dirkači - in ponovno so bila to večinoma znana ter uveljavljena imena.

Med avtomobilisti je tako tudi letos slavil Nasser Al-Attiyah. Sedaj že petkratni zmagovalec Dakarja je namreč osvojil svoj drugi zaporedni Dakar, recept pa je bil podoben kot lani: konstantna - četudi ne najhitrejša - vožnja brez večjih napak. Pri tem mu je sicer močno pomagal Toyotin dirkalnik, ki že dolga leta velja za enega najbolj zanesljivih. Prav tehnične težave so namreč Sebastiena Loeba oddaljile od možnosti za skupno zmago in se je tako moral zadovoljiti s skupno drugim mestom; že tretjič odkar nastopa na Dakarju.

"Pravkar smo končali in tako sem vesel! Letošnji Dakar je bil težak za vse. Noro je, da mi je uspelo ubraniti naslov. Zelo sem vesel, da sem zmagal petkrat, Mathieu pa štirikrat ... Oprosti, Mathieu! Arija izjemno spoštujem, še vedno je moj idol. Vedno želim osvojiti še več, zdaj želim braniti naslov svojega svetovnega prvaka. Ni nam bilo treba napadati na polno. Uspelo se nam je prebiti skozi drugi teden in na koncu osvojiti Dakar, to je najbolj pomembno," je tik po današnji dirki dejal Al-Attiyah.

Na današnji, 417 kilometrov dolgi etapi sta bila oba dirkača sicer malenkost v ozadju, Loeb je cilj prečkal kot šesti, Al-Attiyah kot osmi. A razlike so bile do desetega mesta le dobrih šest minut. Zmagovalec današnjega dne je bil sicer Guerlain Chicherit pred Mattiasom Ekstromom in Sebastianom Halpernom v dirkalniku X-Raid Mini JCW team. Dirklaniku, ki je Carlosu Sainzu v letih pred prestopom k Audiju prinesel številne uspehe. Z današnjim tretjim mestom je na drugi strani Ekstrom uspel priti do skupno 14. in tako nekoliko omiliti bolečino Audija.

Američan ali Avstralec? Ne, Argentinec!

'Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima!' Tako nekako pa bi lahko opisali situacijo v vselej razburljivem razredu motociklistov, kjer so praktično vsi favoriti z izjemo Joana Barrede Borta uspeli priti do cilja. Zadnjih nekaj dni je namreč ob izredno strnjeni konkurenci kazalo, da se bosta za skupno zmago na dirki udarila mladi Skyler Howes in le nekoliko bolj izkušeni Toby Price.

Nato pa se je pojavil Kevin Benavides, ki tekom dveh tednov nikoli ni pretirano izstopal. Z dobrimi vožnjami v zadnjih dneh je namreč včeraj prišel na le 12 sekund zaostanka za Priceom, kar je pomenilo borbo do konca med današnjo etapo. In Argentincu je uspelo. Skozi cilj današnje etape je namreč prispel s 55 sekundami prednosti pred Price-om in tako slavil svojo drugo zmago na Dakarju v absolutni konkurenci z vsega 43 sekundami prednosti.

"Danes zjutraj je bila moja glava prazna, razen vsak kilometer dirke od začetka do 136. kilometra. Neverjetno je, da nam je uspelo zmagati povsem na koncu tega norega Dakarja in po vrhu s tako majhno prednostjo. Sem tudi prvi motociklist, ki mu je uspelo slaviti z dvema različnima znamkama motociklost, dosežek, na katerega sem resnično ponosen," je po dirki dejal Kevin Benavides.

Veselje v slovenskih taborih

Po dolgih letih pa sta se letos na Dakarju pojavila dve slovenski imeni. Simonu Marčiču, ki se mu prihodnje leto, v kolikor se bo ponovno podal na Dakar, obeta status legende, je namreč družbo delal novinec v svetu vztrajnostnih relijev, 37-letni Toni Mulec. In oba dirkača imata več kot dovolj razlogov za to, da se domov odpravita z dvignjenima glavama - četudi je Marčiča smola v prvem tednu prav mogoče stala daleč najboljše uvrstitve v skupnem seštevku razreda.

Mariborčan je namreč današnjo dirko končal še z enim tretjim mestom v razredu Original in tako zapečatil šesto mesto v skupnem seštevku posebne razvrstitve. Ob tem velja omeniti, da je tekom dveh tednov kar trikrat stopil na zmagovalni oder, enkrat celo na najvišjo stopničko  (kar mu do sedaj ni uspelo še nikoli) in če ne bi prišlo do težav z moussom, bi se prav mogoče boril tudi za tretje mesto v razredu Original. V skupnem seštevku generalne razvrstitve je sicer končal kot 50. Kot je dejal po dirki se zato že veseli prihodnje izvedbe dirke, kjer bodo sodeč po izjavi po dirki, apetiti precej višji.

Več kot dovolj razlogov za veselje pa ima po svojem debitantskem nastopu tudi Toni Mulec. Korošec je namreč v razredu Rally 2 danes končal kot deveti, deveto mesto pa je tudi skupna uvrstitev v omenjenem razredu. V generalni razvrstitvi je medtem končal kot 24. z daleč največjim pribitkom kazenskih minut med prvo trideseterico. Nabral si jih je namreč kar 21, kar ob dejstvu, da je imel s tovrstnimi pribitki težave na pripravljalnih relijih niti ni presenetljivo, vsekakor pa gre za nekaj, na čemur bo potrebno delati v prihodnje.

9. oziroma 24. mesto je vsekakor odličen rezultat za debitanta na reliju, še posebej ob dejstvu, da je pri tem osvojil tudi eno etapno zmago v svojem razredu. In čeprav ne gre za mladeniča, verjamemo, da je pred njim še kar nekaj dakarskih preizkušenj, kjer se bo lahko potegoval za še višja mesta - morda tudi v močnejših moštvih oziroma v razredu Rally GP. In dejstvo je, da se tako oba dirkača, kot tudi vsi njuni slovenski navijači lahko veselijo prihodnje izvedbe relija, ki bo sledila 'šele' čez slabo leto dni.

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu