Dakar 2023, trinajsta etapa: Loeb do novega rekorda v zgodovini Dakarja

14. 1. 2023
Deli

Argentinec Kevin Benavides (KTM) je zmagal v 13. etapi vzdržljivostnega relija Dakar v Savdski Arabiji. V skupni razvrstitvi med motociklisti še vedno vodi Toby Price (KTM). Avstralec ima pred sklepnim dejanjem letošnjega relija Dakar 12 sekund prednosti. Toni Mulec je etapo končal na 25. mestu, drugi Slovenec Simon Marčič pa je bil tokrat 59.

Mulec v skupni razvrstitvi zaseda 24. mesto (+5:07:45), Marčič pa je 49. (+13:27:50).

"Zaradi slabe vidljivosti je bila potrebna velika previdnost, obenem pa sem vso etapo prevozil popolnoma sam, kar vpliva na hitrost. Ves Dakar se mi ni zgodilo, da bi se takole popolnoma sam znašel v puščavi. Kar pa me je najbolj motilo, so bila hitrostna območja, kjer moraš močno upočasniti. Ko si utrujen, te takšna izguba ritma kar precej stane," je za svojo ekipo etapo opisal Mulec.

Do dakarskega cilja zdaj dirkače loči le še nedeljskih 136 km hitrostne preizkušnje in 281 km povezovalne etape. Mulec bo zadnji dan začel kot 24. skupno in deveti v svoji kategoriji rally 2.

Med avtomobilisti je svojo šesto zaporedno etapno zmago na etapi od Šajbe do Al Hofufa dosegel Francoz Sebastien Loeb. To število zaporednih etapnih zmag je nov rekord na Dakarjih, s čimer je presegel pet zaporednih etapnih zmag Finca Arija Vatanena iz leta 1989. Vendar Loeb ostaja drugi v skupnem seštevku, z zaostankom ure in 21 minut za vodilnim.

"Lepo je, čeprav rekord ni bil v mojem načrtu. Predvsem sem se želel zasidrati na drugem mestu. Dobro se počutim na sipinah, imam dovolj samozaupanja in lahko vozim agresivno," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal nekdanji devetkratni svetovni prvak v reliju.

Vodilni dirkač Toyote Naser Al-Atijah, štirikratni zmagovalec Dakarja (2011, 2015, 2019 in 2022), je bil danes drugi.