Daytona letos prvič pod lučmi

Boštjana Pintar in Skubic zopet odhajata čez lužo, natančneje v Daytono, kjer se bosta preizkusila na znamenitem ovalu. Letos bo dirka prvič organizirana ponoči, rekorden je tudi nagradni sklad.

17. 2. 2009

Dirka Daytona 200 in pa legendarni zbor motoristov imenovan Bike Week imata skoraj 70 letno tradicijo. Gre za največji motociklistični dogodek na svetu, s katerim se lahko primerja le še dirka na angleškem Otok Man.

Preko 600.000 motoristov iz vseh koncev sveta se zbere vsako leto v Marcu v ameriški zvezni državi Floridi. Zaradi poletne klime in tropskega podnebja je svetovno znano letovišče Daytona Beach kot nalašč za takšen dogodek. Že pred drugo svetovno vojno so namreč na kilometrih peščenih plaž pričeli prirejati motoristične dirke, ki so se v novejši dobi preselile na enega največjih svetovnih stadionskih dirkališč.

Znameniti oval Daytona International speedway, ki sicer slovi po avtomobilističnih dirkah 500 milj Daytone in 24 ur Daytone, premore več sto tisoč sedežev, ki so v času znamenitejših dirk razprodani vse do zadnjega. 200 milj Daytone je za motoriste ultimativna dirka, ki vsako leto pomeni otvoritev ameriškega prvenstva in pa začetek nove dirkaške sezone.

Na dirkališču s strmo nagnjenimi zavoji se dirkači vozijo tako rekoč po »zidu smrti«, kjer je svoj znameniti film »Dnevi grmenja« posnel tudi Holywoodski zvezdnik Tom Cruise.

Teden dirkanja v Daytoni se poleg ostalih dirk zaključi z Dirko 200 milj Daytone, katere nagradni sklad je letos rekorden, saj znaša 287.000 ameriških dolarjev. Najbolj prestižna pa je nagrada v obliki zlate ure Rolex, s katero ta proizvajalec nagradi nosilca prve startne pozicije pred startom dirke.

200 milj oziroma 65 krogov ali 2 uri in pol dolga dirka je namenjena 80 najhitrejšim dirkačem iz celega sveta, katerim se na četrtkovih kvalifikacijah uspe kvalificirati na finalno dirko. Že do danes jih je za letošnjo dirko prijavljenih skoraj 90. Ob množici voznikov, ki pridejo poizkusit srečo in znanje, je tudi kar nekaj tistih, ki morajo zato predčasno domov. Prostora pač ni dovolj za vse. V konkurenci svetovnih asov, kot so Ben Bostrom, Kurtis Roberts, nekdanji svetovni prvak Neil Hodgson, Tommy in Roger Lee Hayden, Jamie Hacking in še kdo, se bosta tudi letos pomerila dirkača slovenske ekipe z imenom INOTHERM YAMAHA TEAM.

Boštjan Pintar in pa Boštjan Skubic, oba večkratna udeleženca dirke v Daytoni, bosta tudi letos zastopala domače barve. 18 članska ekipa dirkačev, mehanikov, snemalcev, fotografov in novinarjev se na pot odpravlja 27. februarja, od 1. do 6. marca pa bodo v Daytoni poizkusili svojo športno srečo in pogum. Njihov cilj je seveda uvrstitev na glavno dirko in pa čim boljša uvrstitev po odpeljanih 200 miljah. Lansko leto je bila sreča na strani Slovencev, saj sta se oba naša junaka skoraj celo dirko vozila ob boku najboljšim motociklistom sveta in to kar med prvo deseterico. Le dva kroga pred koncem 65 krogov dolge dirke je dirkaška tehnika ponagajala Boštjanu Pintarju, ki je tako obstal ob stezi in z 10. padel na 17.mesto, medtem ko je Boštjan Skubic na koncu uspel osvojiti nepozabno in težko ponovljivo 8. mesto. Glede na to, da je letos konkurenca še močnejša in število prijavljenih še večje, čaka naša dirkača v Daytoni težko delo. Letošnja dirka bo zgodovinskega pomena tudi zato, ker so se organizatorji odločili, da dirko s sobotnega termina prestavijo na petek in to zvečer.

Daytona 200 bo za motocikliste tako prvič potekala ponoči, ob močno razsvetljenem dirkališču, ki so ga s posebnimi reflektorji opremili za avtomobilistični spektakel 500 milj Daytone, dirko razreda NASCAR, ki se čez lužo ponaša z nazivom drugega največjega in najbolj gledanega športnega dogodka v celem letu, takoj za Superbowlom, finalno tekmo ameriške nogometne lige.

Kevin Schwantz, Kenny Roberts, Troy Corser, Wayne Rainey, Giacomo Agostini, Matt Mladin, Scott Russell in še bi lahko naštevali legendarna imena motociklističnih dirkačev, ki so svojo kariero kronali z zmago na dirki v Daytoni. In naša želja je, da bi se v prihodnje vsaj med najhitrejše tri vpisala tudi Pintar, Skubic?