Dirka okoli Slovenije 2008: Stanovnik sedmi!

Dva dni in pol je 'puščavski lisjak' potreboval, da je s kolesom prevozil 1.182 kilometrov dolgo progo, ki je ekstremne kolesarje popeljala naokoli po Sloveniji.

14. 5. 2008

Dokazal je, da lahko tudi motoristi odlično kolesarijo. Kaj bi šele bilo, če ne bi imel za sabo sedem operacij kolena in centralnoevropski reli, kjer je bil odličen 13. Miran se je na dirki po Sloveniji očitno počutil kot doma, saj je svoje zmogljivosti podobno kot na Dakarju priganjal do skrajnih meja. Tudi spal je bolj po Dakarsko: skupaj je spal vsega dve uri in pol in na koncu prišel v cilj kot sedmi. Zmago je slavil specialist za to disciplino Jure Robič.

Po dirki je Miran takole strnil svoje misli: "To je dirka za poizkusiti enkrat odpeljati, ni pa za ponavljati! Mislim, da sem s tem uspehom, ki je zame, ki nisem specialist in sem imel pred dirko za sabo le dobrih 2000 kilometrov na kolesu v letošnji sezoni, to izreden dosežek. Presenetil nisem le marsikoga od sotekmovalcev ali članov ekipe, ampak predvsem tudi samega sebe. Vsekakor lahko potegnem vzporednice z dakarskim relijem, saj gre tam pri vožnji z motorjem tudi za maraton, bistvo maratona pa je, kako si boš razporedil moči in kako dobro znaš prisluhniti svojemu telesu in mu pomagaš v pravem trenutku s pravo hrano ali pojačo. Tudi odločitev, da sem prvo noč spal za celi dve uri se je izkazala za pravilno, saj telesa nisem izčrpal že na samem začetku, za dokončanje proge mi je bilo potem dovolj le še dvojna doza 15 minutnega krepčilnega spanca na klopci avtobusne postaje. Rad bi se zahvalil tudi vsem, ki so me spodbujali ob progi in jim takole javno povem, da mi je podpora gledalcev in prijateljev kar nekajkrat ponesla naprej in pomagala prebroditi tudi kakšno krizo."

Miran sicer trdi, da se na to dirko ne bo več podal, a to je dejal tudi že leta 1996, ko je prvič pripeljal v cilj takratnega relija Granada-Dakar.

Zanimivosti z dike si lahko ogledate tudi na www.dos-extreme.si.