Elektrika v MotoGP? Zagotovo, še prej kot si mislite!

Pred dirko v Jerezu je udarila novica, da kot kaže v prvenstvo MotoGP leta 2019 prihajajo električno gnani motocikli. Sprva kot poseben razred, nato morda celo kaj več. Mugen, ki je tesno povezan s Hondo, največjim proizvajalcem motociklov na svetu že ima izdelan dirkalnik!

5. 5. 2017

Vemo, da takšni motocikli že nekaj let tekmujejo recimo na Otoku Man (TT Zero), kjer vsako leto dosegajo višje hitrosti, pa tudi vse bolj vzdržljivi so. Kljub vsemu pa tudi v razredu MotoGP ostaja zvok nekaj kar elektrika ne zmore pričarati, pa čeprav so motocikli na pogled zelo atraktivni, kot na primer tale dirkalnik, ki ga je z adirko na otoku Man pripravil Mugen:

Mehanski napad gromenja strojev na slušna čutila navijačev ob stezi pomembno prispeva k napetosti vzdušja in adrenalina, saj jim po vseh analizah zvok tekmovalnih motociklov zelo pomemben. Hja, trendi pa se gibljejo v smeri električnega šumenja.

Avtomobisliti so korak pred motoristi

V avtomobilističnem svetu so nekateri proizvajalci v zadnjem času občutno povečali svojo vpetost v dirke Formule E, če naštejemo le najbolj aktivne: Audi, Jaguar in Renault ter GM. Vedno glasnejše pa so tudi govorice, da se na svoj vstop pripravljajo tudi pri Mercedesu in BMW-ju. Motociklistična industrij apa kot vemo vedno z nekaj letnim zamikom sledi avtomobilistični. Dirke na visokem nivoju z motocikli na električni pogon zagotovo bodo, to je naša realnost.

Primož Jurman

Foto: Mugen