Gajser in Gerčar pred švicarsko dirko dobro razpoložena

V Švici bo ta konec tedna 16. dirka svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu, na tej pa bosta tekmovala dva Slovenca, Tim Gajser in Klemen Gerčar, ki je dirko v Belgiji izpustil. Pred motokrosisti so trije zaporedni tekmovalni vikendi. Najprej bodo moči merili v Švici in Bolgariji, kjer teren in progi Gajserju in Gerčarju ustrezata, nato pa sledi še premierna preizkušnja v Turčiji.

Gajser in Gerčar pred švicarsko dirko dobro razpoložena (foto: Honda, AMZS) Honda, AMZS
17. 8. 2018

Lani je bila dirka na švicarskem prizorišču Frauenfeld-Gachnang za slovenske motokrosiste zelo uspešna, saj so se kar trije uvrstili med dobitnike točk. Poleg Gajserja, ki je bil šesti, še brata Peter in Jernej Irt, ki pa letos v Švici ne bosta tekmovala.

Motokrosisti so imeli po zadnji, zelo zahtevni dirki v Belgiji teden dni odmora in so se lahko pripravili na zaključni del prvenstva. Tim Gajser je vse moči usmeril v trening in priprave na teren, kjer se počuti zelo domače. »Vesel sem, da se po prostem vikendu znova vračamo na proge. Po Belgiji sem misli usmeril na naslednje dirke, ki bodo na trdi podlagi. Opravil sem kar nekaj treningov. Steza v Frauenfeldu mi je res všeč. Lani sem bil sicer šesti, vendar sem prepričan, da bom letos uspešnejši. Cilj je seveda uvrstitev na stopničke,« je napovedal Gajser, ki se v seštevku svetovnega prvenstva bori za uvrstitev med najboljše tri motokrosiste na svetu. Do tretjeuvrščenega Belgijca Clementa Desalla, ki na zadnjih dirkah ni dosegal uvrstitev pri vrhu, je oddaljen 25 točk, kar lahko z dobrimi predstavami nadoknadi že na naslednjih dirkah.

Klemen Gerčar se je pred dnevi spopadal z zdravstvenimi težavami, a je v zadnjem tednu lahko spet treniral in se dobro razpoložen odpravlja na naslednjo dirko. Pred odhodom v Švico je povedal: »Zelo se veselim, da bom lahko znova nastopil v Švici. Žal sem moral preteklo dirko v Belgiji izpustiti zaradi infekcije prebavil in sem s tem izgubil ogromno moči, zaradi neznosnih bolečin sem prejemal tudi infuzijo. Zadnji teden sem lahko spet treniral s polno močjo, zato si v Švici želim izpolniti zastavljen cilj, uvrstitev med dvajseterico.«

Vodilni motokrosist v prvenstvu Jeffrey Herlings je letos izjemen in skoraj nepremagljiv. Zmagal je na vseh zadnjih osmih dirkah, na katerih je nastopil, z izjemo italijanske, ki jo je zaradi poškodbe izpustil. Slabši kot drugi pa letos sploh še ni bil, kar priča o vrhunski pripravljenosti in konstantnosti, ki jo iz dirke v dirko dokazuje Nizozemec. Glede na točkovni razpored lahko Herlingsu v boju za naslov svetovnega prvaka zapreti le še Italijan Antonio Cairoli, ki na drugem mestu zaostaja šestintrideset točk.

Evropsko prvenstvo

Maks Mausser, Luka Milec in Jan Pancar bodo v Švici odpeljali predzadnjo dirko evropskega prvenstva; Mausser v kategoriji EMX 125, Milec in Pancar pa v kategoriji EMX 250. Za tem jih čez mesec dni čaka le še sklepno dejanje na Nizozemskem. Slovenska trojica se na zadnji preizkušnji v Belgiji na progi, ki jim ni bila pisana na kožo, ni uspela prebiti skozi kvalifikacije in se ni uvrstila na glavno dirko. Zato je v Švici glavni cilj, da v soboto čim bolj uspešno odpeljejo kvalifikacije in se nato borijo za evropske točke. Mausser jih je letos zbral enajst in v evropskem prvenstvu zaseda 39. mesto. Milec in Pancar, ki sta uvodne dirke izpustila, pa svoje prve letošnje točke še lovita. 


Foto: Honda, AMZS