Gajser pod pričakovanji, Gerčar do prve točke

V Švici so motokrosisti tekmovali na 16. dirki za svetovno prvenstvo MXGP v motokrosu. Tim Gajser je bil sicer v drugi vožnji tretji, a je zaradi slabše prve vožnje, v kateri je osvojil 12. mesto, skupno zasedel šesto mesto, kar je zanj manj, kot je pričakoval. Svoj cilj je izpolnil Klemen Gerčar, saj si je privozil prvo točko na svetovnem prvenstvu v tej sezoni.

Gajser pod pričakovanji, Gerčar do prve točke (foto: HRC, Jure Mernik) HRC, Jure Mernik
19. 8. 2018

Dirke na progi Frauenfeld–Gachnang sta se Slovenca, Tim Gajser in Klemen Gerčar, še posebej veselila, saj gre za teren, kakršnega sta vajena z domačih dirk. Gajser je tekmovalni vikend v soboto začel odlično. V kvalifikacijah je bil na startu najhitrejši in je večji del dirke vodil. Toda štiri kroge pred koncem kvalifikacijske dirke mu je kamen poškodoval zadnjo zavoro, zato je bilo zanj nadaljevanje zelo oteženo. Tehnične težave so mu preprečile popolno soboto, v zadnjih krogih ga je prehitelo šest tekmovalcev, naš šampion pa si je privozil sedmi startni položaj. Klemen Gerčar je bil petindvajseti. Najboljši je bil Italijan Antonio Cairoli.

Gajser si je od dirke obetal veliko, še zlasti, ker se v skupnem seštevku svetovnega prvenstva bori za preboj na tretje mesto. Že takoj na začetku pa se mu je prva vožnja povsem ponesrečila. Trčil je z belgijskim motokrosistom Lieberjem, ki je po padcu odstopil, Gajser pa je nadaljeval iz ozadja. Sprva je Makolčan hitro pridobival izgubljena mesta, ko je dohitel petnajsterico, pa je imel težje delo, ker so bile razlike vodilnih tekmovalcev že prevelike. Zasedel je 12. mesto in v primerjavi z najbližjimi konkurenti izgubil nekaj točk, zato je po prvi vožnji v seštevku prvenstva zdrsnil na peto mesto, Francoz Febvre ga je prehitel s točko prednosti. Razveselil je Klemen Gerčar, ki je prišel do rezultata sezone. Prvo vožnjo je začel odlično, vozil je med petnajsterico najhitrejših. Na sredini dirke je nazadoval na 21. mesto, a mu je na koncu le uspelo priti na dvajsetega, kjer je ostal vse do konca in osvojil zlata vredno točko. Nizozemski motokrosist Jeffrey Herlings je znova zmagal, Italijan Antonio Cairoli pa je po spektakularnem padcu v prvi vožnji zasedel šele osmo mesto.

V drugi vožnji se je Gajser uspešneje boril s tekmeci in osvojil tretje mesto (za Herlingsom in Febvrom), a zaradi slabše prve vožnje mu uvrstitev na stopničke, ki si jih je želel in pričakoval, ni uspela – zadovoljiti se je moral s skupnim šestim mestom. Klemen Gerčar je bil v drugi vožnji enaindvajseti in tako ostal pri točki iz prve vožnje. Prvo mesto na današnji dirki je po zmagah v obeh vožnjah pripadlo Jeffreyju Herlingsu, drugi je bil Romain Febvre, tretji pa Clement Desalle.

V skupni razvrstitvi povsem na vrhu nič novega: še vedno vodi Herlings, ki je prednost pred Cairolijem še povečal. Desallu se je uspelo »odlepiti« od svojega dosedanjega prvega zasledovalca Gajserja, saj ima zdaj 36 točk več kot Makolčan. Pred njim je po današnjih stopničkah tudi Febvre, tako da najboljši slovenski motokrosist s tremi točkami zaostanka zdaj zaseda peto mesto.

Mausser in Pancar do točk

Uspešna sta bila tudi Maks Mausser in Jan Pancar, ki sta v Švici osvojila točke na predzadnji dirki evropskega prvenstva. Maks Mausser je prvo vožnjo kategorije EMX 125 končal na 27. mestu, v drugi je bil osemnajsti. S tremi točkami je bil skupno petindvajseti, zmagal je Francoz Tom Guyon. Jan Pancar je v prvi vožnji prav tako zaostal za dobitniki točk, v cilj je pripeljal devetindvajseti. V drugi vožnji je popravil svoj rezultat, saj je bil šestnajsti. To je za Pancarja prvih pet točk v letošnji sezoni evropskega prvenstva. Mausserja naslednja, finalna dirka čaka septembra na Nizozemskem, Pancarja pa predzadnja že prihodnji vikend v Bolgariji.


Foto: HRC, Jure Mernik