Gajser znova na stopničkah, uspešen tudi Gerčar

V drugem od treh zaporednih dirkaških vikendov je Tim Gaser osvojil drugo mesto, Klemen Gerčar pa še naprej pridno nabira točke z 22. mestom. Herling ponovno razred zase.

Gajser znova na stopničkah, uspešen tudi Gerčar (foto: MXGP) MXGP
26. 8. 2018

Bolgarija se je po nekaj letih premora vrnila v koledar svetovnega prvenstva. Nanjo imajo slovenski ljubitelji tega športa lepe spomine. Leta 1979 je namreč Marjan Avbelj tam kot prvi slovenski motokrosist z desetim mestom osvojil točko na dirkah svetovnega prvenstva (takrat je točke dobila le prva deseterica). Izjemno atraktivna proga, ki je bila v preteklosti večkrat razglašena za najboljšo motokrosistično progo na svetu, pa je danes znova poskrbela za veselje domačih ljubiteljev motošporta, saj sta tako Tim Gajser kot Klemen Gerčar izpolnila svoje cilje.

Najboljši slovenski motokrosist, dvakratni svetovni prvak, je štiri dirke pred koncem letošnje sezone znova našel pot do stopničk. Da je pozabil razočaranje minulega konca tedna v Švici, ko je po padcu v prvi vožnji zasedel zanj skromno šesto mesto, je bilo jasno že včeraj. Na prvem treningu je bil celo hitrejši od letos skoraj neulovljivega Jeffreyja Herlinga, na drugem sta se svetovna prvaka v MX2 na prvih dveh mestih zamenjala. V kvalifikacijah pa je Nizozemec nato pokazal, da mu bo letos skoraj zagotovo uspelo, kar je našemu asu leta 2016 –
suvereno osvojiti naslov svetovnega prvaka še v najprestižnejši kategoriji MXGP. 21-letnega Makolčana je namreč premagal za skoraj 20 sekund, dobre štiri več je za njim zaostal Belgijec Desalle, ki je Gajserjev glavni konkurent za skupno tretje mesto v seštevku letošnjega svetovnega prvenstva.

Podobno se je skorajda 24-letni voznik KTM s tekmeci poigral danes. V prvi vožnji je Gajserja premagal za skoraj 16 sekund, tretji je bil, tako kot včeraj v kvalifikacijah, Clement Desalle, ki je za drugim mestom zaostal dobrih pet sekund. Novih 22 točk je bilo dovolj, da je Gajser že po prvi vožnji v skupnem seštevku znova zasedel četrto mesto, s katerega ga je po dirki v Švici izrinil danes v prvi vožnji četrti Francoz Romain Febvre. Klemen Gerčar je bil 22.

V finalni vožnji se je v boj za najvišja mesta znova vmešal sicer drugi v skupnem seštevku in v prvi vožnji osmi Italijan Antonio Cairoli. Za Herlingsom, ki je bil znova razred zase, je na drugem mestu zaostal za skoraj 15 sekund, Tim Gajser na tretjem pa še dobrih 11 sekund več. Da nas zadnje tri dirke pred koncem sezone čaka napet boj za skupno tretje mesto, priča vnovična Desallova uvrstitev tik za Gajserjem, ki pa je z današnjim za štiri točke
boljšim točkovnim izkupičkom znova zmanjšal zaostanek za tako želenim zaključkom sezone – od Belgijca ga loči 32 točk. Med dobitnike točk se je v drugi vožnji na svoji najljubši progi vendarle znova uspelo uvrstiti Klemenu Gerčarju, ki je bil dvajseti.

Na zmagovalnem odru so bili tokrat Herlings, Gajser in Dessale. Za najboljšega motokrosista v razredu MXGP leta 2016 je to šesta uvrstitev na stopničke letos: vknjižil je tri druga in tri tretja mesta, za zmagoslavje ima priložnost še na treh dirkah. Karavana se zdaj seli v Turčijo, kjer bo dirka že prihodnji konec tedna. Nato sledita dva tedna premora pred dirko za VN Nizozemske v Assnu, zaključek sezone pa bo 30. septembra 2018 v Imoli na dirki za VN Italije.

REZULTATI MXGP

1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Clement Desalle (Bel), 4. Romain Febvre (Fra), 5. Gauitier Paulin (Fra) … 22. Klemen Gerčar (Slo)

2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Tim Gajser (Slo), 4. Clement Desalle (Bel), 5. Romain Febvre (Fra) … 20. Klemen Gerčar (Slo)

Skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 42 točk, 3. Clement Dessale (Bel) 38 točk, 4. Antonio Cairoli (Ita) 35 točk, 5. Romain Febvre (Fra) 34 točk … 22. Klemen Gerčar (Slo) 1 točka

Skupno v SP: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 783 točk, 2. Antonio Cairoli (Ita) 710, 3. Clement Desalle (Bel) 581, 4. Tim Gajser (Slo) 549 točk, 5. Romain Febvre (Fra) 544 točk