Gajser pred preizkušnjo v belgijskem peskovniku: »Na motorju in na progi sem zelo sproščen«

Motokrosisti bodo v nedeljo že petnajstič letos tekmovali za točke svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu. V Belgiji bo na eni od najzahtevnejših prog na koledarju svetovnega prvenstva od Slovencev, imetnikov licence AMZS, tekmoval Tim Gajser, medtem ko bo Klemen Gerčar dirko zaradi poškodbe izpustil.

Gajser pred preizkušnjo v belgijskem peskovniku: »Na motorju in na progi sem zelo sproščen« (foto: Honda HRC) Honda HRC
3. 8. 2018

Lommel velja za zelo selektivno prizorišče. Motokrosisti se bodo spopadali z mehko mivko, na kateri se naredijo globoke linije. Belgijske dirke se najbolj veseli 'kralj mivke', Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je pred nedeljsko, skoraj domačo preizkušnjo nesporen favorit. Na belgijskem terenu je precej domač tudi Italijan Antonio Cairoli, ki je pred leti v Belgiji zaradi treningov na mivki celo živel.

Tim Gajser, ki mu bolj ustreza trda podlaga, je s svojo ekipo posebno pozornost namenil prav treningu na mivki, saj so želeli poiskati čim boljše nastavitve, da bo Makolčan v nedeljo konkurenčen v boju za najvišja mesta. »Lommel je ena od najtežjih prog, zato smo z ekipo v preteklih dneh na peščenem terenu opravili kar nekaj treninga. Mislim, da smo našli prave nastavitve vzmetenja. Na motorju in na progi sem zelo sproščen, zato se veselim dirke in se bom potrudil za nov vrhunski rezultat,« je pojasnil Gajser, ki je bil na zadnjih dirkah konkurenčen vodilnima motokrosistoma na prvenstvu, Herlingsu in Cairoliju.

Gajser je preteklo nedeljo na Češkem v svojo zbirko dodal novo uvrstitev na stopničke. V prvenstvu zaseda četrto mesto, do najboljše trojice ga zdaj loči 29 točk. Tretjeuvrščeni Belgijec Clement Desalle na zadnjih dveh dirkah ni blestel, zato je Gajser začel zmanjševati razliko do tretjega mesta, a Desalla v nedeljo čaka domača dirka in bo dodatno motiviran. Medtem pa Francoz Romain Febvre za Gajserjem na petem mestu zaostaja že 18 točk.

Kvalifikacije bodo v soboto popoldne, dirka pa bo na sporedu v nedeljo. Prva vožnja bo ob 14.15, druga ob 17.10.

Na dirki EP trije Slovenci

V Lomllu bodo v tekmovanju za evropsko prvenstvo tekmovali trije slovenski predstavniki. Maks Mausser bo nastopil v kategoriji EMX 125. Na petih dirkah se je v močni konkurenci uspešno prebil skozi kvalifikacije in je vsakič nastopil na glavni dirki, skupno je do zdaj osvojil 11 točk. V kategoriji EMX 250 bosta priložnost za prve točke letos iskala Luka Milec in Jan Pancar.