Gajser začel sezono serije MXGP z novim vrhunskim rezultatom

Slovenski fenomenalni motokrosist Tim Gajser se je v soboto 25. 2. zvečer pomeril na uvodni dirki kraljevega razreda v motokrosu MXGP v Katarju. Kljub prehladu je pokazal, da ima hitrost in je pripravljen za hud boj za ubranitev naslova svetovnega MXGP prvaka.  Vikend je začel vrhunsko z zmago v kvalifikacijah in nadaljeval s končnim drugim mestom na dirki.  Zmagal je odlično pripravljeni Italijan Antonio Cairoli.

Gajser začel sezono serije MXGP z novim vrhunskim rezultatom (foto: Moštva) Moštva
26. 2. 2017

V prvi vožnji je kljub dobremu štartu Gajserja suvereno zmagal Italijan Antonio Cairoli, ki je že na pripravljalnih dirkah dokazal, da je v vrhunski formi. Gajser ni začel najhitreje, a z veliko željo in zbranostjo je vseeno ujel ritem in držal stik s prvimi. Najprej je bil na tretjem mestu, njegov sotekmovalec pri Hondi, Rus Evgeny Bobryshev, pa mu je zaprl pot in Gajser je nadaljeval na četrtem mestu.

Z Bobryshevim in belgijskim tekmovalcem Clementom Desallom so bili borbo za stopničke, Cairoli pa se je med tem odpeljal daleč naprej in je bil praktično neulovljiv. Tik pred koncem prve vožnje je Gajserju le uspel preboj naprej in je uvodno vožnjo končal na tretjem mestu.

Druga vožnja je bila še bolj razburljiva. Gajser je zopet dobro štartal, takoj na začetku prevzel vodstvo, sledila sta mu Francoz Romain Febvre in Italijan Cairoli, ki se je prebil na drugo mesto in se je edini uspel približati Gajserju. Oba vodilna sta si privozila nekaj sekund prednosti pred zasledovalci, ki so zaostali skoraj dvajset sekund.

V prvi polovici dirke je Cairoli skušal premagati Gajserja, vendar se Makolčan ni dal in je celo povišal tempo. Sledila je končnica za dobre živce, saj je Italijan naenkrat ujel Gajserja, ga dva kroga pred koncem po hudi borbi celo prehitel in še enkrat zmagal. Gajser se je moral zadovoljiti z drugim mestom.

Cairoli je s polnim izkupičkom točk postal skupni zmagovalec katarske dirke, Gajser je osvojil skupno drugo mesto, tretji je bil Belgijec Clement Desalle.

»Zadnje dni sem imel nekaj želodčnih težav in danes je prvi dan, ko se počutim bolje. Zelo sem zadovoljen z današnjo zmago,« je zadovoljno razlagal Cairoli.

Gajser, ki mu je prehlad pobral nekaj moči, pa je povedal: »Z vikendom sem kar zadovoljen. V zadnjih krogih sem izgubil nekaj moči in koncentracije. Naslednji vikend bo nova priložnost, veselim se nove dirke. Zahvaljujem se svoji družini in ekipi ter navijačem v Sloveniji.«

V razredu MX2 je zmagal Pauls Jonass.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo prihodnji vikend v Indoneziji v nedeljo zjutraj po našem času.

REZULTATI MXGP

1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Clement Desalle (Bel), 3. Tim Gajser (Slo)

2. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Romain Febvre (Fra)

Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 50 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 44, 3. Clement Desalle (Bel) 40

Video povzetki celotne dirke:

Peter Kavčič

Foto: Moštva