Hell's Gate: Zmaga Blasuziaku

Na eni najtežjih enduro preizkušenj je z izjemno vožnjo zmagal poljak Tadeusz Blasuziak. Graham Jarvis je s trial motociklom prišel skozi peklenski cilj drugi, na tretje mesto pa se je uvrstil Paul Bolton. Cilj je videlo osem dirkačev od tridesetih.

Hell's Gate: Zmaga Blasuziaku (foto: Matevž Hribar) Matevž Hribar
10. 2. 2008

Mlad dirkač Tadeusz Blasuziak iz Poljske s priimkom, ob izgovorjavi katerega se Italijanom (in še komu) zaplete jezik, je svojo pot med slavnimi imeni endura začel na lanskem Erzbergu, kjer je z izposojenim KTM-om pometel s konkurenco in pokazal, da trial tehnika na zahtevnem terenu pride še kako prav. Takoj zatem ga je v svojo dirkaško ekipo sprejel KTM, kar se jim bo kot zgleda še dobro obrestovalo. Na včerajšnji, tokrat že peti dirki v gričih italijanske Toskane je odpeljal brez napak in se s KTM-om EXC 250 prvi pripeljal skozi »Hell's Peak«, kakor se imenuje zahteven prihod v cilj. No, pravzaprav so ga v zadnjih metrih povlekli gledalci, a glede na videno znanje motoriziranja po težkem terenu, bi Tadeusz zadnje metre zmogel tudi sam: "Dirka je bila res zahtevna, a vseeno lažja od zadnje preizkušnje Red Bull Last Man Standing. Finalno dirko sem prevozil brez težav in vodil od starta do cilja. Bilo je sicer nekaj zelo zahtevnih predelov, ampak mi večjih težav niso povzročali. V prvem krogu sem imel že štiri minute prednosti, zato sem začel voziti bolj sigurno. Na koncu tretjega kroga so mi povedali, da je prvi zasledovalec le dve minuti za mano, zato sem odprl plin do konca, da ne bi slučajno izgubil vodilnega mesta. Ob zmagi se počutim odlično, " je po dirki povedal mladi dirkač, ki niti slučajno ni kazal znakov utrujenosti.

Le tri minute za njim je prispel Graham Jarvis na dirkalniku Sherco 320, ki je znal dobro izkoristiti najzahtevnejše predele, kjer ima voznik trial-a prednost pred enduraši. Na tretjo stopničko se je uvrstil angleški dirkač Paul Bolton s Hondo, ki je bil precej bolj utrujen od prvih dveh. Na sedmem mestu je končal dakarjevec Cyril Despres (KTM). Zmagovalec dirke Blasuziak prejme v dar novega KTM-a EXC-R 450, drugouvrščeni Jarvis malega SX 65, Bolton pa usnjeno torbo.

Po pričanjih dirkačev je bila dirka malenkost lažja od predhodnih in to predvsem zaradi odsotnosti snega in zamrznjenih predelov. Mila zima je poskrbela predvsem za veliko drsečega blata in veliko mokrega listja ter kamenja, kar pa je bilo za slovenske dirkače vseeno prevelik zalogaj. Letošnje preizkušnje so se namreč udeležili Omar Al Hiasat, Hubert Herman, Blaž Legiša in Uroš Bucaj. Najbolje se je odrezal Omar, ki se je uvrstil na 37. mesto in če bi bil pozoren na zamikanje ure pri merjenju časa, bi se morda celo uvrstil med trideset najboljših, ki dobijo zeleno luč za finalno dirko. Vsaka izkušnja šteje in držimo pesti, da bo šlo naslednje leto bolje!

Zaenkrat si poglejte bogato galerijo fotografij s komentarji, tekom tedna pa lahko pričakujete še video reportažo.

Rezultati:

(mesto, štartna številka, ime in priimek, motocikel, ekipa)

1. (4) BLASUZIAK TADEUSZ, KTM 250 2t

2. (7) GRAHAM JARVIS, SHERCO 320 TRIAL, Sherco

3. (12) BOLTON PAUL, HONDA CASTR, Team Sandiford

4. (14) SAGAR TOM, KTM 300 2T

5. (1) ALBERGONI SIMONE, YAMAHA 250 4t

6. (3) SEMBENINI PIERO, BETA 270 2t TRIAL

7. (6) DESPRES CYRIL, KTM 250 2t, KTM Red Bull

8. (10) RINALDI MARIO, HUSABERG 450, Husaberg team

Matevž Hribar