Mladi dirkač Jaka Gorjan. Marc Marquez, pazi se!

Jaka Gorjan pri komaj desetih letih že uspešno nastopa v hitrostnem motociklizmu. Kaj uspešno, bolj bi bilo primerno reči navdušujoče, saj ima med drugim že naslov podprvaka v evropskem prvenstvu (letos!) in štiri naslove slovenskega državnega prvaka. 

21. 11. 2017

Svetlolasi Novogoričan, ki kondicijo ohranja tudi z nogometom, mogoče ni ravno gostobeseden, zato pa je zgovoren na dirkališčih po celi Evropi. Prvič je sedel na motocikel pri treh letih, pri šestih pa je že dirkal. Sedaj, ko vrstniki najraje dirkajo zgolj z računalnikom, ima v življenjepisu zapisane že številne uspehe. Bil je namreč že štirikrat slovenski državni prvak, dvakrat prvak v italijanskih pokalnih prvenstvih Eurocup in CNV regija Nord, podprvak na italijanskem prvenstvu, četrti na italijanskem prvenstvu in kar mu največ pomeni, letos tudi podprvak na evropskem prvenstvu. Želja? Nastopanje v tekmovanju Redbull Rookies Cup, ki je spremljevalna prireditev zelo priljubljenega prvenstva MotoGP.

»Želje so ambiciozne, vendar vsi vemo, kje se začne in konča: pri denarju. Čeprav imamo zveste pokrovitelje, če omenim samo Akrapoviča in podjetje AS Domžale, Jaka dirka bolj ali manj z družinskim proračunom,« je dejal njegov oče Tomi Gorjan.

Motor, ki spada v kategorijo Ohvale GP-0 110 (kar bi lahko na kratko opisali kot nadgradnja kategorije Minimoto, saj ima 110-kubični motor, 12 'konjev' in 10-palčna kolesa), stane 4.100 evrov, za sezono (z nastopanjem v dveh prvenstvih) pa je kljub varčevanju treba dodati še 18 tisoč evrov. In kaj motivira dečka, ki je priden tudi v šoli? »Moj vzornik Marc Marquez, saj je res divji in se vozi počez,« je priznal Jaka, ki je pred kratkim skupaj s Timom Gajserjem (AMZS Športnik leta 2017), Janom Poropanom (kategorija Minimoto Open), Enejem Logarjem (Ohvale 160) in Alešem Rakunom (skuter 70) na svečani prireditvi dobil velik pokal za naslov prvaka.

Na vprašanje, kakšen je recept za uspeh, me je mladenič kar spravil v smeh s stavkom: »Bolj je treba tiščati!« No, potem je še priznal, da ga je pred startom malce strah, med dirko nikoli in da je do sedaj trikrat grdo padel, kjer si je dvakrat poškodoval ključnico. Mami se seveda boji, vendar mora večkrat ostati doma zaradi brata, je pa dejstvo, da so velika prava dirkališča veliko bolj varna kot z gumami založene steze za karting. Kot njegovo glavno prednost pa so izpostavili konstantnost, saj je na znani progi zmožen voziti dvajset krogov v stotinkah. Poleg hitrosti, seveda.

Španska ekipa Geci Motorsport ga je povabila, da bi decembra testiral v Jerezu. Če bi se izkazal, bi v sezoni 2018 nastopal v španskem prvenstvu, kjer tekmujejo najprestižnejši mladi dirkači iz celega sveta.

Kaj pravite, ali se Španec Marquez res lahko že boji, čeprav ima sedaj že 4 naslove v MotoGP? Glede na to, da prihajajo novinci, ki so 14 let mlajši, je odgovor lahko tudi pritrdilen.

Darko Kobal
foto: arhiv ekipe