Kaj o selitvi Dakarja v Savdsko Arabijo menita g. in ga. Dakar?

Ni novo, je pa (od danes dalje) uradno – reli Dakar se po 30 letih v Afriki in 11 v Južni Ameriki zagotovo in vsaj za pet (po nekaterih virih pa tudi za deset) let seli v deželo Prazne četrti – Savdsko Arabijo. Kaj o premiku v deželo neskončnih dirkaških možnosti menita sveža zmagovalca dirke Puščavski izziv, Andrea in Stephane Peterhansel?

Kaj o selitvi Dakarja v Savdsko Arabijo menita g. in ga. Dakar? (foto: Naim Chidiac) Naim Chidiac
15. 4. 2019

Z gospo in gospodom Dakarjem smo se pogovarjali na že 29. izdaji dirke Puščavski izziv, ki poteka na obronku velike puščave Rub' al Khali ali Prazne četrti. Sipine, v katere v skoraj 100-odstotno peščenem reliju in v hudi vročini grizejo najboljši reli dirkači na svetu, so delni vpogled v Dakar 2020, ki bo potekal v Kraljevini Savdski Arabiji. 

Možnosti dirkanja v Savdski Arabiji so neomejene. Država, ki zavzema 80 odstotkov Arabskega polotoka, se ne ponaša le z največjo neprekinjeno peščeno puščavo na svetu, temveč tudi s planotami, strmimi obalami in kanjoni, ki se jih ne bi branili niti ustvarjalci serije Igra prestolov. Če kaj, lahko Savdska Arabija (ob pogoju, da bo reliju Dakar kljub bogastvu vrnila bivake sredi peska) ponudi retro avanturo afriških razsežnosti. To je navsezadnje tudi želja novega direktorja Dakarja – David Castera se premika v Savdsko Arabijo veseli ravno zaradi obljube avanture in možnosti odkrivanja novih ozemelj.

In če se komu še zdi sporno, da se je reli Dakar sprva iz Afrike preselil v Južno Ameriko in zdaj na Bližnji vzhod, ima zanj odgovor Thierry Sabine. Ustanovitelj Dakarja je že nekaj let po prvi izdaji najtežjega relija na svetu dejal, da je Dakarju najbolj lasten raziskovalni duh, kar pomeni, da si bodo dirkači, ko bodo odkrili Afriko, zaželeli odkriti še druga področja sveta.

Na začetek: kaj o tem, da se Dakar seli v deželo Meke in Medine, torej menita Andrea in Stephane Peterhansel, ki se z moštvom X-raid pod taktirko Svena Quandta skupaj odpravljata tudi na Dakar 2020.

Andrea Peterhansel: »Nisem najbolj srečna, saj obožujem Peru. Všeč mi je pokrajina, še bolj kot to pa obožujem ljudi. Ti res živijo in dihajo Dakar. Po drugi strani je Savdska Arabija dežela neskončnih geografskih možnosti. Prepričana sem, da je v nasprotju s Perujem tam mogoče začrtati idealno dakarsko ruto. Želela bi si, da bi bil Dakar v Savdski Arabiji nekakšna mešanica afriškega in južnoameriškega, kar pomeni težko navigacijo, a tudi več (dolgih!) etap, 14 ali celo več. Ko sem leta 1996 odpeljala svoj prvi Dakar, je bil ta predvsem velika avantura. Dobesedno prečili smo Saharo in spali v šotorih. Vsi skupaj, brez izjem. Seveda Dakar ne more iti nazaj v smislu tehnologije – tu je in moramo jo uporabiti. Kar pa je dejansko nesmiselno, je luksuz. Dirkači ga ne potrebujemo in si ga tudi ne želimo.«

Stéphane Peterhansel: »Ko sem slišal, da se Dakar seli v Savdsko Arabijo, sem bil nemalo presenečen, ker tega nisem pričakoval. Nato pa sem malo preveril geografijo dežele in si rekel: 'To pa ni slabo!' Mislim, da bi si težko predstavljali boljši kraj za dirko. Dežela ima zelo raznovrsten teren, zato si obetam predvsem zanimivo, težko dirko. Seveda upam, da bo Dakar 2020 čim bolj podoben afriškim Dakarjem, in to v vsakem smislu. Iz kokpitov bi izgnal tehnologijo, tablice in pametne telefone – kaj je narobe z GPS-om in potno knjigo?" 

Iz tvojih ust v ušesa ASO, Peter!