Kaj se je v resnici zgodilo - GP Misano: Valentinovo v septembru

Valentino Rossi, motoristični »dohtar« je na domači dirki v Misanu pokazal kdo je glavni na »njegovem« dirkališču ob jadranski obali. Španski trio, Marquez, Lorenzo in Pedrosa so letos prvič po dobrem letu dvignili roke in priznali premoč devetkratnega svetovnega prvaka iz Tavullie, vasice, ki leži le kakšnih deset kilometrov od dirkališča.

Kaj se je v resnici zgodilo - GP Misano: Valentinovo v septembru (foto: Primož Jurman, ekipe) Primož Jurman, ekipe
16. 9. 2014

Zato je za vse »rumene« fane nujen obisk na hribčku ležeče picerije Rossi in trgovinice ob njej v dnevih pred dirko. Ali pa po njej, vseeno. Za blagoslov uspeha pobiča Valentina-sedaj že dedca Valeta-poskrbi lokalni župnik, za okus vam ugodijo v piceriji, ki postaja pravo svetišče motoristov sveta. Hej, pravo doživetje je užiti tudi »Rossijev« kapučino, s čokoladno številko 46. Godi. Tako kot je dirkaški vikend godila zmaga Rossiju, Tavullli, Misanu, Italiji. Svetu. Da, Marquezov urok je po zmagi Pedrose v Brnu dokončno prekinjen.

Italijani v pričakovanju

Že v petkovih kvalifikacijah seje iskrilo, prosti treningi v dežju in spolzka steza so bili izziv za vse. Kar nekaj dirkačev se je v takšnih razmerah znašlo na tleh in ob stezi, med njimi tudi Rossi, ki je konkretno založil, a se ni poškodoval in ohranil pozitivno energijo. Vikend v Italiji je zaznamovala novica, da bo moštvo Gresinija v zamenjalo proizvajalca in se s Honde v sezoni 2015 preselilo k Aprilii. Menda z Bautisto in Melnadrijem. Stroj naj bi bil po besedah šefa Albesiana »nekaj popolnoma novega«, poučeni pa pravijo, da menda ne bo ravno tako in da v Aprilii v resnici tipajo za tehničnimi rešitvami. Albesiano pravi, da bodo imeli lasten brezšivni menjalnik, pnevmatsko krmiljenje ventilov in podobne tehnične sladice.Gresinija so na cedilu pustili sponzorji in Italijan ne more več plačevati Hondi najem motociklov. Ob tem se za ušesi praskajo pri KTM-u, saj bi jim tako urejena in utečena ekipa, kot je Gresini prišla prav, saj tudi Oranžni namreč prihajajo nazaj v prvenstvo.

Miller, Reed&Co.

Ko že govorimo o KTM, je potrebno poudariti, da smo bili gostje njihove ekipe Ajo v razredu Moto3. Tam nastopajo z dvema sestrskima znamkama: KTM in Husqvarna. Četverica pobov, s katerimi smo se srečali (Kent, Ajo, Hanika, Miller) so mladi, nabriti in morda vroči dirkači prihodnosti. Zagotovo je tak Jack Miller, ki se menda seli v razred MotoGP in ga nekateri vidijo kot naslednika Micka Doohana, Wayna Gardnerja ali Caseya Stonerja. Tako meni tudi njegov rojak ChadReed, prvak ameriške serije v Supercrossu, s katerim smo se tudi srečali. Načrtuje nekatere aktivnisti z Rossijem, v nasednjih dneh se bo preganjal z njim na njegivem ranču, hitrost ga ne sicer ne impresionira, je pa navdušen nad dirkarijo na splošno. »Rossi je dober, da še najde motivacijo v boju z mulci. Ga razumem, saj sva podobnih let! Upam, da botu v Misanu zmagal.«

Marquez brez zmage

In Doctor je v nedeljo res zmagal! Resda tudi z malček sreče, ko je Marquez v kombinaciji Rio oplaknil s prvim koncem ter nato zaostal, a zmaga je pač zmaga. V Brnu je Marca »opral«Pedrosa (Honda), tokrat Vale.Zmage Valentinu ni mogel vzeti tudi moštveni kolega Lorenzo, ki se je je nadejal, a je bil na koncu drugi, ne tretjeuvrščeni Pedrosa. Yamaha je v Misanu iztržila sanjski izplen, Honda pač ne. Ducati pa z Doviziosom in Iannonejen tudi ni več daleč. A vseeno - to je bilo enostavno »Valentinovo« v septembru. In ja, kapučino v Tavulli je bil verjeno za veliko večino obiskovalcev zato še slajši.

Primož Jurman

Foto: Primož Jurman, ekipe

Rezultati, VN San Marina, Misano 14.09.2014

1. Valentino Rossi ITA Movistar Yamaha MotoGP YAMAHA 44'14.586

2. Jorge Lorenzo ŠPA Movistar Yamaha MotoGP YAMAHA +1.578

3. Dani Pedrosa ŠPA Repsol Honda Team HONDA +4.276

4. Andrea Dovizioso ITA Ducati Team DUCATI +5.510

5. Andrea Iannone ITA Pramac Racing DUCATI +11.771

Vrstni red v točkovanju za SP:

1. Marc Marquez ŠPA 289 Repsol Honda Team HONDA

2. Dani Pedrosa ŠPA 215 Repsol Honda Team HONDA

3. Valentino Rossi ITA 214 Movistar Yamaha MotoGP YAMAHA

4. Jorge Lorenzo ŠPA 177 Movistar Yamaha MotoGP YAMAHA

5. Andrea Dovizioso ITA 142 Ducati Team DUCATI