LeTouquet: zmaga Yamahi, Mulec izboljšal lansko uvrstitev

Največja ekstremna enduro/motokros dirka na svetu je ponovno upravičila sloves kot ena najbolj nepredvidljivih dirk. Vremenski pogoji so bili brutalni, najprej je lilo, nato je veter pihal kar s 100 km/h, svoje pa je dodala še plima. Zmaga je šla v roke francozu Adrienu Van Bevernu na Yamahi,ki je priznal, da je sedaj drug človek, saj so se mu končno uresničile dolgoletne želje, rezultat mnogih odrekanj in trdega dela. 'pred enim letom sem se odločil da bom LeTouquet letos zmagal,nisem ravno dobro štartal a izkušnje, ki jih imam so mi govorile, zdrži do konca, vse se še lahko zgodi, in tako sem res v zaključnem delu dirke prišel v vodstvo in končno zmagal oblit s solzami sreče', je še dejal Adrien, ki je tako utrdil Yamahino prevlado na dirki.

LeTouquet: zmaga Yamahi, Mulec izboljšal lansko uvrstitev (foto: Peter Kavčič, ekipe) Peter Kavčič, ekipe
11. 2. 2014

Svoj drugi nastop na dirki je odlično izpeljal štirikratni svetovni prvak v enduru Antoine Meo, ki je s svojim enduro!!! KTM-om EXC 450 vodil večji del dirke in prepustil vodstvo zaradi enega predolgega postanka v boksih in trka s počasnejšim tekmovalcem. Vseeno je dirko končal na drugem mestu z veliko prednostjo pred nekdanjim svetovnim motokros prvakom Stevom Ramonom na Suzukiju.

Že 39. v zgodovini se je gruča navdušenih motokrosistov spopadla s pariško plažo, drugič v zgodovini pa se jo je udeležil tudi Toni Mulec, ki je po lanskoletnem debiju (končal je na 45. mestu) svoj rezultat izboljšal kljub hudim tehničnim težavam. Toni je dirko končal na 37. mestu kar je odličen rezultat glede na to, da se je s štarta pognalo kar 1000 tekmovalcev.

Dve mesti za njim je dirko končal Oliver Pain, ki je recimo na letošnjem Dakarju osvojil tretje mesto!

A Toni bi lahko dirko končal vsaj med 20 najboljšimi, če mu preglavice ne bi povzročala banalna napaka - plastična zaščita rok na krmilu namreč ni dovolj dobro zaščitila ročico sklopke, za katero se je nabral pesek in je moral voziti s priprto ročico sklopke, kar je pomenilo drsečo sklopko po polovici prvega kroga. K težavam je botrovala tudi težava s štartno rampo na samem štartu, kar je pomenilo, da se je moral prebijati mimo počasnih tekmovalcev od samega začetka dirke.

Vztrajni Korošec je po prvem krogu zapeljal v bokse in z mehanikom odstranil ščitnike rok ter zamenjal lamele sklopke ter nadaljeval z dirko.

'Po menjavi sklopke v prvem krogu sem ostale brez zaščite za roke kar je pomenilo, da sem bil neposredno izpostavljen vetru, ki je nenormalno močno pihal. V skokih so nas sunki prestavljali tudi za meter v stran kar je bilo sploh nevarno zaradi počasnejših tekmovalcev, ki so kot počasno premikajoče ovire zelo ovirali tekočo vožnjo. Roke so mi tako v drugem krogu dobesedno otrpnile od mraza, kar je ob vetru, dežju in hladni morski vodi pri 150 km/h povzročalo strašne muke. Od mraza me ni treslo tako močno še nikdar v življenju!'

Toni je z dirko sicer zadovoljen in se je že odločil, da to ne bo njegova zadnja dirka na pariški plaži, saj ima s 13 kilometrskim krogom nekaj neporavnanih računov. Vožnja v pesku mu je všeč, prav tako nima težav z ekstremnimi pogoji, kot je bila na primer ploha tik pred štartom, ki je povzročila, da so se tekmovalci, ki so oblečeni le v športno spodnje perilo in tanek motokros dres tresli kot šibe na vodi.

V februarju in marcu ga boste lahko srečali na plažah ob italijanski obali kjer bo še pilil svojo tehniko v pesku, zaključek dirkanja na plaži pa bo konec marca, ko bo na vrsti nočna 3-urna dirka na plaži Bibione pri Lignanu.

Potem bo pa tu že Avstrijsko prvenstvo, pa domače MX prvenstvo kjer bo naskakoval prva mesta.

Enduropale Letouquet 2014 rezultati po 16 krogih: 1. Adrien Van Beveren, (FRA-Yamaha) 3:01:24, 2. Antoine Meo, (FRA-KTM) 3:01:50, 3. Steve Ramon, (BEL-Rockstar Energy Suzuki) 3:05:21, 4. Arnaud Degousse, (FRA-Yamaha) 3:06:55, 5. Jean-Claude Moussé, (FRA-Yamaha) 3:08:34, 6. Marc De Reuver, (NIZ-Honda) 3:09:13, 7. Milko Potisek, (FRA-Yamaha) 3:09:47, 8. Yves Deudon) (FRA-Kawasaki) – 1 krog, 9. Julien Tournessi (FRA-KTM) – 1 krog, 10. Tom Lahousse (BEL-Yamaha) – 1 krog,..37. Toni Mulec (SLO- KTM) -3 krogi....

Peter Kavčič

Foto: Peter Kavčič, ekipe