Marc Marquez, svetovni prvak razreda MotoGP: »Zanimajo me naslovi, ne rekordi«

Marc Marquez je po osvojitvi naslova svetovnega prvaka razreda MotoGP razkril, kateri so bili ključni trenutki letošnje sezone, v kateri je v svoji šesti sezoni, tri dirke pred koncem, osvojil peti naslov v razredu MotoGP.

Marc Marquez, svetovni prvak razreda MotoGP: »Zanimajo me naslovi, ne rekordi« (foto: Dorna) Dorna
24. 10. 2018

Kdo med vašimi konkurenti je največje presenečenje sezone? Kdo vas je najbolj navdušil?  

Pričakoval sem, da bo eden najmočnejših (Andrea) Dovizioso, in res je skozi celotno sezono zelo hiter. Morda me je najbolj presenetil Jorge Lorenzo, predvsem je bil zelo močan na dirki v Mugellu. Presenetil me je zato, ker se je lani boril z Ducatijem, na katerem se ni najbolj znašel, letos pa je zelo hiter.   

Kateri je najbolj ključen trenutek oziroma katera je bila odločilna dirka letošnje sezone?  

Zagotovo dirka v Aragonu, saj sta bila v drugi polovici sezone, ki se je začela z dirko v Brnu, Ducatija zelo močna in hitra, začela sta nizati zmage. Postopoma ste se mi začela približevati, dirka v Aragonu pa je bila pomembna, da sem zaustavil njun napredek. Uspelo mi je zmagati, povečal sem prednost in znova pridobil samozavest.  

Kako bi primerjali lansko sezono z letošnjo, predvsem kar se tiče boja za naslov?

Kar se tiče izenačenosti in konkurence, je bila lanska sezona težja. To sezono sem zelo dobro začel, pridobil sem prednost, kar je bilo dobro za mojo samozavest, nato pa sem se v drugi polovici sezone boril z Doviziosom, kar je bilo kar stresno, saj naju je ločilo le nekaj točk.      

Kako ste se spopadli s pritiskom? 

Čeprav se sliši morda čudno, pod pritiskom bolje funkcioniram. Pritisk pomeni dodatno motivacijo in koncentracijo. Moram reči, da mi pritisk ugaja. Seveda, predvsem na domačih dirkah se ga poskušam otresti, najboljša terapija za to pa je samo vožnja z motociklom. Takrat enostavno zaupam svojim instinktom in talentu ter stremim k temu, da je moja vožnja čim bolj tekoča.           

Kako pa se s spopadate z vlogo dirkača, ki je vedno v ospredju in ki ga vsi ostali želijo premagati?   

Prav to je najtežje. Včasih, ko dirko, recimo, končam na tretjem mestu ali ne osvojim točk, ljudje sprašujejo, kako to, da sem končal zgolj na tretjem mestu. Takšen pritisk, predvsem takrat, ko to slišim od navijačem ali novinarjev, je najslabši in se ga otepam, saj nad njim nimam nadzora. Vsak dirkaški vikend se moram boriti za zmago, sicer se bodo ljudje začeli spraševati, kaj se dogaja z mano.  

Rekordi obstajajo zato, da jih presežemo. Boste o njih razmišljali, ko se boste upokojili?        

Iskreno povedano, o rekordih nikoli ne razmišljam in verjamem, da ne bom niti v prihodnosti. Rekordi pridejo z odlično opravljenim delom. Predvsem moraš uživati v trenutku, z užitkom pride vse drugo. Rekordi so seveda pomembni, a bolj kot rekordi so pomembni naslovi. Izziv je v vsaki sezoni osvojiti nov naslov.   

Marc Marquez v številkah:

 • Starost: 25 let,
 • Kraj rojstva: Cervera, Španija,
 • 2010: svetovni prvak razreda 125-kubičnih centimetrov,
 • 2012: svetovni prvak razreda Moto2,
 • 2013: prvo leto nastopanja v razredu MotoGP,
 • Ekipa: Repsol Honda,
 • tretje mesto na prvi dirki za VN Katarja leta 2013,
 • 2013: prvi naslov svetovnega prvaka razreda MotoGP, osvojenih šest zmag in 334 točk,
 • 5 – skupno število naslovov svetovih prvakov,
 • 50 prvih startnih mest,
 • 43 zmag v razredu MotoGP,
 • 76 osvojenih stopničk.